2012. november 23., péntek

Narancsos kacsasült


"Műtermi" fotó ezúttal nem készült a kész kacsáról, nem akartam megkockáztatni, hogy az éhes emberek martalékává váljak, Nikonostól... Sőt, a kép sem az enyém, csak a kéz a szélén... De a lényeg látszik.

Pecsenyekacsa, őszi-téli stílusban, naranccsal, gesztenyével és birsalmával. A köret ezúttal párolt lila káposzta volt - pici narancslével -, és hagymás, tört krumpli. Megkockáztatnám, hogy nagy családi banzájokon is simán megállná a helyét ;)

Az ötletet köszönöm szépen  4Gyereknek, a blogján találjátok az ihletet adó receptet, IDE kattintva.


Hozzávalók, kb. 6-8 személyre:
  • egy 2,5 kg-os pecsenyekacsa
  • 4 narancs
  • 2 birsalma
  • 25 dkg natúr gesztenyepüré
  • bors
  • őrölt zöldfűszerek - zsálya, kakukkfű, ami tetszik
  • 1 sütőzacskó, ha nincs fedeles edényed

A kacsa bőrét irdaljuk be négyzetesen. Két narancs héját reszeljük le, keverjük el sóval, borssal és zöldfűszerekkel, majd alaposan dörzsöljük a kacsa bőrébe. 
A gyümölcsöket vágjuk össze, a gesztenyét törjük kisebb darabokra, majd töltsük meg a kacsát.
A sütőzacskóba fektetjük a kacsát, majd köré dobáljuk a megmaradt gyümölcsöket a zacskóba, elkötjük a zacskót és több helyen megszurkáljuk, nehogy felrobbanjon sütés közben.
Hideg sütőbe toltam, a zacskóban kb. 2 órát párolódott 170 fokon, aztán pedig rápirítottam zacskó nélkül, amíg kész nem lett  - bő 20 perc, a combját ekkora megvágtam, hogy ne száradjon ki a többi rész, amíg az megsül.






2 megjegyzés:

Kati írta...

Műtermi fotó nélkül is igazán kívánatos:)És ezer éve nem ettem kacsát, így elkészítve meg soha, de mintha ide érezném az illatát:)

mandy tarragon írta...

A narancsok annyira jók voltak benne, hogy mindenképpen ajánlom kipróbálni.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin