Kölök-kuglóf - (majdnem) alaprecept


Vallomással tartozom, bár, aki rendszeresen olvassa a blogot, annak nem mondok nagyon újat: imádom a konyhai cuccokat! A torta-, muffin-, kuglóf-, püspökkenyér-, és piteformák mindenféle színben és méretben tartózkodnak a kamrában és a konyhaszekrényben, de ha látok egy olyat, amilyen még nincs... nos, nagyon nehéz neki ellenállni. Főleg, ha jól meg tudom indokolni - legalább magamnak -, hogy miért is nélkülözhetetlen egy ilyen akármi a konyhában és egy csokor érvem van amellett, hogy eddig igenis sivár volt az életem ENÉLKÜL a darab nélkül és ha otthagyom a boltban/piacon/bolhán/doboz aljában, akkor életem végéig bánni fogom. 

Nos, valahogy így jártam nem olyan régen az Aldiban, ahova konkrétan fehér csokoládéért mentem be, mert többen állították, hogy na, az a fajta királyul olvad. És egyszer csak ott álltunk a bazárpolc mellett, és épp érveket hoztam fel amellett, hogy márpedig lehetséges, hogy a minipüspökkenyér-formára is szükségem van, arról pedig nem vagyok hajlandó tárgyalni, hogy a mini kuglófforma (14 cm-es), amit tíz perce szorongatok, velünk jön-e haza, mert süni mostantól velünk lakik az nekem KELL és kész.  A püspökkenyérforma végül ott maradt...


A kuglófforma viszont jött, és vele együtt érkezett egy recept is, mivel azonban nem akarom a végtelenségig őrizgetni a papírt, bepötyögöm most ide, és meg is mutatom, hogy milyen praktikus ilyesmit venni, mert ugye, ha az ember nem gyerek már, akkor is KELL egy ilyen, mert mi csak ketten vagyunk és ha sütit ennénk, a nagy az soha nem fogyna el, bezzeg ez a pici! 

Főleg, ha az ember kever a tésztába egy púpozott evőkanál citruskeveréket is...


Hozzávalók, egy kis kuglófhoz - 14 cm-es forma:
  • 7 dkg vaj - nyugodtan olvaszd meg, akkor könnyebb vele dolgozni
  • 7 dkg cukor
  • 1 nagy tojás
  • 5 teáskanál víz - vagy tej, narancslé, kefír, folyósabb joghurt, író, amit a recepthez jónak érzel
  • 10 dkg liszt
  • 1 teáskanál sütőpor

a formához:
  • 1 evőkanál zsemlemorzsa

Ízesítésnek:
  • 1 evőkanál kandírozott narancshéj, csokoládé, aprított mandula, aszalt gyümölcsök, stb.


A sütőt előmelegítem 180 fokra, majd a vajat egy kis hőálló edényben megolvasztom a melegedő sütőben. Nem kell neki sok idő, a lényeg, hogy ne legyen kemény. Kis ecsettel kikenem a formát az olvasztott vajjal, majd beszórom a zsemlemorzsával, és félreteszem.
A vajat habosra keverem a cukorral, majd a tojással, és hozzáadom a folyadékot (itt most épp narancslevet), a lisztet és a sütőport. Amikor már sima a tészta, belekeverem az ízesítést (most épp egy evőkanál kandírozott citruskeveréket), majd az egészet eligazítom a formában. Kicsit leütögetem a konyhapulthoz, hogy ne maradjon az alján buborék.
A sütőben kb. 30 perc alatt sül készre, kiborítom a formából, rácson hagyom kihűlni.

Megjegyzések

Murphy üzenete…
Hangosan felröhögtem :D

Népszerű bejegyzések