Stollen


Az ünnepi készülődést idén ezzel a süteménnyel kezdtem meg. Igen, már most. Igen, ezt a sütit karácsonykor fogjuk enni. A stollen egy olyan sütemény, aminek jó pár hétig állnia kell a kamrában mielőtt igazán finomra összeérik benne minden íz. Idén már november elején bekerült a naptáramba, hogy legkésőbb advent első vasárnapja előtt süssem meg, most került rá sor. Az eredeti szokás szerint egyébként már így is el vagyok késve, mert Mindenszentekkor lett volna itt az ideje.

Sok receptet átnyálaztam a neten, végül mindig ugyanarra jutottam: Latsia konyhájában van a stollenek szent grálja elásva, aki egy drezdai pékmester receptjét írta le. Az azért nem lehet rossz irány, ugye? :) Én most csak fél adagból készítettem három kisebb süteményt, mert nem tudom hogyan fog rá reagálni a család, de ha nagyobb a család felétek vagy ajándékba is készítetek, szerintem nyugodtan lehet az eredeti mennyiséggel is készíteni.

Az aszalt gyümölcsökkel én kicsit variáltam, de nem nagyon, csak az arányokkal. Az enyémbe került marcipán is, de anélkül is biztosan finom. Ha ért egy kicsit, hozok megvágott képet is, de az illata alapján biztosan finom :)

Hozzávalók, 3 kicsi stollenhez vagy egy normál méretűhöz:
  • 20 dkg jumbo aranymazsola
  • 10 dkg mazsola
  • 10 dkg kandírozott citrushéj keverék
  • 12,5 dkg mandulapehely
  • 3 evőkanál amaretto - ez eredetileg rum, de szerintem a marcipánhoz jobban megy az amaretto
  • 50 dkg liszt
  • 1 csomag szárított élesztő
  • 20 dkg vaj
  • 7,5 dkg cukor
  • 1,25 dl tej - fél bögre
  • 1 tojás sárgája
  • 15 dkg marcipán

A tetejére
  • 7,5 dkg olvasztott vaj
  • 6 dkg porcukor
A mazsolát összekevertem az amarettoval, és hagytam állni, amíg fel nem szívta az alkoholt.
A lisztet átszitáltam, csináltam a közepébe egy kis mélyedést. A vajat felkockáztam, kitettem a pultra, hogy kicsit megpuhuljon, a tejet kicsit megmelegítettem. A liszt közepébe tettem egy evőkanál cukrot, rászórtam az élesztőt, ráöntöttem a tejet, és vártam egy kicsit, hogy feljöjjön.
Amikor az élesztő feljött, a robotgépem dagasztó karjával (az az, ami kérdőjel alakú, vastag szál), elkezdtem összedolgoztatni a tésztát, adagolva a tojást, a vajat és a maradék cukrot. Amikor már morzsásra összeállt, kivettem, átgyúrtam, és lefedve hagytam fél órát kelni. Ezután beledolgoztam a mandulát, citrushéjat és mazsolát.
A formázáshoz én három részre szedtem a tésztát - ha egyben akarod, úgy is lehet -, oválisra nyújtottam, és akkora hurkákat csináltam a marcipánból, ami végigérte. Kilapítottam, a közepére tettem a marcipán, majd behajtottam, a szélét pedig lenyomtam, hogy egy kis "hegyhát" keletkezzen a süti közepén. Ha így nem világos, menjetek át kicsit Latsia oldalára, ott képek is vannak a folyamatról :)
A sütiket sütőpapírral bélelt tepsire tettem és kb. 45 percig hagytam meleg helyen kelni. 170 fokos sütőben kb. egy órát sültek - ha egyben hagyod, kelleni fog neki kb. 80 perc is -, ha nagyon barnul a teteje, takard le.
Még melegen meglocsoltam őket alaposan olvasztott vajjal és jól beporcukroztam őket, amíg olyanok nem lettek mint egy hófödte hegy.
Amikor kihűltek, fóliába csomagoltam őket és eltettem a kamrába. Egy-két hétig biztosan nem nyúlok hozzá, de utána nem vállalhatok garanciát, hogy egyben megérik a Karácsonyt :)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések