J31


Mondanám, hogy E80, Auguszt Elemér híres születésnapi tortája, de nem az. Viszont annak a nyomán készült el, és nagyon finom. A recept alapja Szamóca E80 tortája volt, de picit más arányokkal készült. Az eredeti torta lényegében  vajas piskóta, egy réteg párizsi krém, egy réteg marcipán, még egy réteg párizsi krém, vajas piskóta és kávékrém, leheletnyi kakaóporral meghintve.

A GasztroAngyal egyik részében - a marcipános rész az, ha keresitek - láttam meg először és tudtam, hogy valamikor megpróbálom majd megcsinálni. Már csak a megfelelő alkalom kellett hozzá, mert valljuk be, ilyen tortának nem áll neki az ember lánya délutáni sütiként. Mivel pedig J pont most szülinapos és ezt választotta ki, örömmel álltam neki. A műsorban látottakat és a már említett receptet próbáltam ötvözni, remélem sikerrel.

A torta mindenesetre mindenkinek ízlett, ha szeretnétek egy különleges tortával kedveskedni valakinek, próbáljátok ki!

Hozzávalók, 26 cm-es tortaformához:
A piskótához:

  • 4 tojás
  • 4 evőkanál cukor
  • 4 evőkanál liszt
  • 4 dkg olvasztott vaj

A fekete csokoládés krémhez:

  • 5 dl habtejszín
  • 4 tábla étcsokoládé - 40 dkg

A kávékrémhez:

  • 20 dkg fehércsokoládé
  • 5 dl tejszín
  • 2 teáskanál kávékivonat - sűrűre kevert instant kávé és forróvíz kombinációjával helyettesíthető
  • habfixáló 6 dl tejszínhez - ez nekem 3 csomag, nem kötelező, de én így biztosabbnak éreztem, hogy kibírja a szállítást, ha nem viszed sehova és "frissen" teszed az asztalra, kimaradhat
  • 20 dkg marcipán
  • porcukor a marcipán nyújtásához
  • holland kakaópor a tetejére - kb 1 evőkanálnyi
  • mandulaszeletek a díszítéshez


A krémeket készítsük el először, mert azoknak teljesen ki kell hűlni, mielőtt dolgozni tudnánk velük. A fekete csokoládés réteghez a csokoládét törjük össze, tegyük egy hőálló tálba. A tejszínt melegítsük fel egy lábasban, amíg gőzölni nem kezd - ne forrald fel! -, majd öntsük a csokira és folyamatosan kevergessük, amíg a csoki fel nem olvad. Csokitól függ, hogy mennyire fog visszadermedni, ha nagyon keménynek találod, akkor picit tejszín még mehet bele. Ha teljesen kihűlt, robotgéppel verjük fel habosra! 

A kávékrémhez a tejszínt felmelegítjük a kávékivonattal, szintén gőzölésig és az összetört fehércsokira öntjük. Simára keverjük, hagyjuk hűlni. Ha kihűlt, mehet bele a habfixáló és ezt is verjük fel!

Amíg a krémek hűlnek, készítsük el a piskótát! A tojásokat válasszuk szét, a sárgáját verjük fel habosra a cukorral és a vajjal, forgassuk bele a lisztet. A tojások fehérjét verjük keményre, majd forgassuk össze a tésztával. Ha akarjuk, süthetjük két részletben, de mehet úgy is, hogy egyben sütjük és majd ha kihűlt, felvágjuk. 200 fokos sütőben süssük kb. 20-25 percig, de ne nyitogassuk az ajtót! ;) Ha kihűlt, jöhet az összeállítás.

A marcipánt nyújtsuk ki porcukron, és vágjunk belőle egy 26 cm-es kört (a tortagyűrűt használd, azzal egyszerűbb).

Egy réteg piskótát állítsunk egy tortagyűrű aljába. Erre kenjük rá a fekete krém egyik felét, majd a marcipánt, a fekete krém másik felét, és a másik piskótát. Picit nyomjuk le. A kávékrémmel kenjük meg a tetejét - egy picit tegyünk el, hogy majd be tudjuk húzni az oldalát -, villával vagy habkártyával húzzunk bele hullámokat. Szitáljunk a tetejére kakaóport! Tegyük hűvös helyre, amíg egy picit megdermed. Tálalás előtt húzzuk be az oldalát a maradék kávékrémmel és panírozzuk be a mandulával.

Megjegyzések

Kati üzenete…
Hát ez biza finom lehet:)
mandy tarragon üzenete…
Jó tömény, de isteni finom :)

Népszerű bejegyzések