Kert 2013 - A sorok kialakítása

Március van, ha a föld elég száraz ahhoz, hogy ne legyen tiszta sár, a cipőnk, amikor rálépünk, akkor kezdhetjük a munkákat! Erről már ejtettem pár szót a februári összefoglalóban, de akkor most itt van bővebben, hogy hogyan is kell a sorokat kialakítani a vegyeskultúrás kertben. Először is az egész területen vessünk spenótot a sorjelölésre, ezt két-három hét múlva (bébispenót méretben) le is sarabolhatjuk, hogy meg legyen a takarás, addig pedig majd biztosítják a kikelő apró növényeknek a védelmet!




A sorokat az alábbi ábra szerint alakítom ki idén, természetesen úgy, hogy a növénytársítások elvét betartom. Elvileg egy soron belül nem szabadna keverni a növényeket, de a paradicsomos sorba például káposztát, zellert és karfiolt is fogok majd tenni, mert a paradicsom megvédi őket.

Az A sorokba kerülhetnek azok a növények, amik egész szezonban a helyükön maradnak - két A sor között 2 méter van-:
  • paradicsom
  • paprika
  • uborka
  • káposzta
  • burgonya
  • cukkini és egyéb tökfélék
Én már mondtam, hogy nekem a cukkíni, az uborka és a burgonya nem a földben lesz, szóval nekem ezek a sorok főleg a paradicsomot és az általa védett növényeket jelentik majd. A mostani menetben ezeket a sorokat lóbabbal vetettem be, amit majd lesarabolok, és erre a friss zöld trágyára kerül majd a paradicsom.

A B sorok az A sorok között vannak fél úton - két B sor között 2 méter van, A és B között 1 méter van-, ebbe a közepes tenyészidejű növények kerülnek, amelyeket kétszer is vagy egymás után lehet vetni:
  • póréhagyma
  • főzőhagyma
  • karfiol
  • zeller
  • korai káposzta
  • cékla
  • borsó
  • pasztinák
A B sorok közül tehát néhányba most kerül a borsóverseny, a többi egyelőre marad úgy, ahogy van, had nőjjön a spenót, a többi sorban pedig lesaraboljuk a gyomokat.

A C sorok az A és B sorok között helyezkednek el - mindkettőtől 50 cm-re, szóval a két C sor között 1 méter van -, ezekbe a rövid tenyészidejű növények kerülnek, amiket egyrészt folyamatosan pótolni kell, másrészt ha kell a hely, ők adják. Ha például te nem cserépbe teszed az uborkát, hanem a földbe - jól bekomposztolt fészekbe -, akkor az uborka A sora melletti két C sort majd az uborka foglalja el a második ütemben, ahogy terjeszkedik:
  • sárgarépa
  • dughagyma
  • salátafélék
  • retek

Én a póréhagymának és dughagymának nevelt magokat is ezekbe a sorokba teszem, a sárgarépával keverve, a salátát pedig a retekkel keverem el. 

Ha olyan növényeket is nevelsz a kertben, amit nem találsz a listán, akkor az alapján oszthatod be a sorokba, hogy mennyi a tenyészideje. Az A sorokba kerül az, amit olyan május körül ültetsz ki és egészen a fagyokig igényli a helyet. A B sorokba kerül az amit márciusban elvetsz, de olyan június körül már felszeded, illetve szeptemberben kerül a földbe és a fagyokig marad ott vagy áttelel. A C sorokba pedig a nagyon rövid tenyészidejű dolgokat tedd, ami kb. 6 hét alatt felszedhető.

Az egymás utáni ültetésnél is vedd figyelembe a társításokat, amik rossz szomszédok, azokat egy éven belül ne is ültesd egymás után!


Megjegyzések

gionetta üzenete…
Na ezt most megemésztjük, jól átgondoljuk. Aztán mennek a kérdések, mert amúgy is akartam már kérdezni pár dolgot. :-))
mandy tarragon üzenete…
Ok, majd igyekszem válaszolni a legjobb tudásom szerint. Kicsit lassabban fogok most reagálni, de azért nem marad el :)
gionetta üzenete…
Akkor a kérdések: vettem cékla, karalábé és lila karfiol magot. Ezeket cserépbe téve előnevelem, akkor a borsó helyére ki tudom palántálni. Mikor vessem el a magokat a cserépbe? a kert közepén van a szamóca, ha egyik oldalára vetem a hagymát a másikra a paradicsomot és a paradicsom mellé a babot (tavaly is így tettem és nagyon jó termésem volt, bár nem tudtam, hogy ezek szeretik egymást). Viszont hova ültessem a tökféléket, úgy mint cukkini sütőtök, főzőtök? Ezek kabaktermésűek és egymást átkeresztezik, így lesz a szép sárga sütőtökből fehér. :-))
mandy tarragon üzenete…
A cékla magokat elvileg nem jó előnevelni, mert ha kiteszed őket, akkor hamarabb fásulnak. Én speciel tavaly a másodvetés palántáztam, ilyen gondom nem volt, de tény, hogy sokkal kisebb gumói voltak, mint a szabadföldbe vetettnek.

A lila karfiol magokat én már elvetettem februárban (az enyém purple sicily, erre II-III. hónap van írva), úgyhogy nyugodtan vetheted már.

A karfiol nyári vagy őszi? Ha nyári, akkor vetheted már, ha őszi, akkor majd májusban, szabadföldbe vagy cserépbe.

A szamóca és a hagyma jól elvannak, a paradicsom és a szamóca szintén, a babot én kicsit távolabb tenném, mondjuk a paradicsom és a bab közé salátát, hogy ne szívják el egymás elől a tápanyagokat, de ha neked tavaly bevált, akkor nem kell így csinálni, csak egy ötlet :)

A tökféléket A sorba ültesd, úgy, hogy mindkét oldalukon C sor legyen, mert sok helyet fognak elfoglalni. Ha nem ülteted őket közel egymáshoz, akkor elvileg a keresztbeporzás sem annyira vészes - nekem tavaly 2-3 méter volt köztük, és teljesen megmaradt a fajtajellegük.
mandy tarragon üzenete…
Teszem hozzá, hogy ezek arra vonatkoznak, ha kb. hasonló az éghajlat nálatok, mint itthon. Ha kicsit hidegebb van, akkor máshogy alakul a dolog, mert akkor a vetést az utolsó várható fagytól kell visszafelé számolni. A karfiolnak konkrétan 8 hetet.
gionetta üzenete…
Köszönöm a gyors válaszokat! Soha nem volt még annyi babom a 24 bokorról, mint tavaly. Kilójával fagyasztottam le, úgy hogy közben ettük is. Szóval mennek a paradicsom mellé, ez már biztos. Főleg, hogy a paradicsomok enesenkelnek szépen kifelé. Igaz az idén ügyeltem, hogy ne kerüljenek olyan mélyre, mint tavaly. Alig akartak kibújni. :-))

A cékla akkor megy a földbe egyenesen, amint rá lehet menni a talajra. Múlt héten leszedtem az eper száraz leveleit, közben bokáig sűlyedtem. Most meg esik, szóval odébb van még, hogy én borsót és hagymát vessek. De talán a jövő hét végéig el tudom őket tenni a földbe, mert utána két hétig szabadságon leszünk otthon.

A tököket majd megtervezem, hova kerüljenek, hogy a megfelelő távolság meglegyen.

Nálunk legalább 2 héttel később jön meg a tavasz és a tél hasonló, mint otthon, de nem kontinentális, hanem már maritim az éghajlat. Szóval van eső elég, néha sok is és az eloszlása is egyenletesebb. Bár itt a hőség ugyanúgy megtalálható, mint otthon, mondták is tavaly a vendégek, hogy eljöttek a kánikulából a szaunába. Mert nagyobb a páratartalom. De igyekszem ebből a rossz földből és a többi adottságokból a legjobbat kihozni. Mert hogy nem fogok földet cserélni egy vagyonért, az biztos.
mandy tarragon üzenete…
No, akkor amit én írok, hogy én mikor csinálom, arra számolj rá akkor 2-3 hetet és jó is lesz :) Komposztálni komposztáltok? Baromi sokat segít ám a talajon, igaz, hogy nem azonnal, de 2-3 év alatt már érezni a hatását. Nekem fekete homokom van, na az sem egy álom, mert pillanatok alatt elszalad belőle az összes víz. Ebbe keverek félig kész komposztot+ felületi komposztálás, ezzel jelentősen javult már tavalyhoz képest is. Otthon, a szüleimnél kötött anyagos, amit meg fellazítani egy rémálom, az is sokkal porózusabb lett attól, hogy folyamatosan keverjük bele a komposztot ősszel. Nem mondom, hogy most már hűdekirály, de legalább nem olyan kemény nyáron, mint a porcelán.

Népszerű bejegyzések