Csokis-karamellás keksz


A 2013-as sütidoboz első darabja, nekem ez az idei kedvenc. A csokis keksz tökéletes, és bár a karamella nem úgy viselkedik, mint ahogy számítottam rá, nagyon jó benne. Az eredeti receptet IDE kattintva találjátok meg, a cukorba forgatást én kihagytam, így is elég tömény lesz a végeredmény.


Hozzávalók, 30 darab kekszhez:
  • 1 bögre cukor ( 1 bögre = 2,5 dl)
  • 2 tojás
  • 2 teáskanál vanília kivonat
  • 1 bögre barna cukor
  • 22,5 dkg vaj
  • 2 és 1/2 bögre liszt
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 3/4 bögre cukrozatlan kakaópor
  • 20 dkg vajkaramella

A vajat összemelegítem a kétféle cukorral, majd alaposan felverem, amíg ki nem hűl, megy bele a tojás, a vanília kivonat, a kakaópor és a szódabikarbónával elkevert liszt. A tésztát egy éjszakára hűtőbe teszem. Másnap diónyi gömböket veszek le belőle, mindegyik közepébe csomagolok egy karamellát, a gombócot pedig sütőpapírral bélelt tepsire teszem, egymástól jó távol, mert sütés közben nőni fog.
160 fokos sütőben kb. 12 perc kell neki, akkor jó, amikor már nem fényes. Melegen törik, úgyhogy mielőtt leszeded a papírról, hagyd pár percig hűlni!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések