2013. december 1., vasárnap

PSL szirup és sütőtökvaj





Ez egy ilyen 2in1 recept, mert egyszerre készül el, viszont mivel csak a cukor tartósítja, tessék hűtőben tartani és gyorsan elfogyasztani. A PSL (pumpkin spice latte, fűszeres sütőtök) szirup már szerepelt a blogon, ezen egy picit változtattam, a sütőtökvaj pedig nem más, mint visszamaradt fűszeres-édes pép. Kaláccsal vagy pirítóssal nagyon finom, de a reggeli zabkásába keverve se rossz. 

Szép üvegbe csomagolva, muffin papírral lekötve gasztroajándéknak is jó, de figyeljünk rá, hogy nem áll el sokáig, úgyhogy az átadás előtti napon készítsük el.





A sütőtökvajjal egyébként már szemezek egy ideje, pinteresten folyamatosan szembe jönnek a jobbnál jobb receptek, és a szirup leszűrésekor jutott eszembe, hogy hm, tulajdonképpen most épp ez is egy édes-fűszeres tökpüré, miért ne kerülhetne így üvegbe? 




A szirup most sötétebb egy kicsit, mert "házi" barna cukorból készült, aminek a készítésekor kicsit megszaladt a melaszos kanál, de szerintem a melasz csak jót tesz neki. Ha nincs, akkor jó a bolti barna cukor is, de a fehér is megteszi.


Hozzávalók:
  • 1 bögre ( 2,5 dl) víz
  • 1 bögre barna cukor
  • 1 evőkanál méz
  • 1/2 teáskanál őrölt szerecsendió
  • 1 teáskanál őrölt szegfűszeg
  • 1 teáskanál őrölt gyömbér
  • 2 fahéj rúd
  • 6 evőkanál sült sütőtök püré

A hozzávalókat összeforraljuk, kb. 10-15 percig főzzük, majd átszűrjük egy tiszta üvegbe, és készen is van a szirup. A fahéjat eltávolítjuk, a visszamaradt pürét üvegbe töltjük.
Ebből a mennyiségből 2 dl szirup és kb. 1,5 dl vaj lesz.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin