2014. január 27., hétfő

Áfonyás, pisztáciás linzerkeksz

 
Az egyik pitéhez használt tészta receptje annyira jónak bizonyult, hogy kekszformában is kipróbáltam, egy kis pisztáciával és vörösáfonyával. Az eredmény: abszolút siker, kekszes dobozba való darab :)

A recept eredetileg a Kifőztük magazin januári számában jelent meg.

Hozzávalók, kb. 32 darab kekszhez:
  • 22 dkg liszt
  • 7 dkg porcukor
  • csipet só
  • 11 dkg vaj
  • 1 tojás sárgája
  • 7 dkg aszalt vörösáfonya
  • 7 dkg sótlan pisztácia
A vajat feldaraboljuk, elmorzsoljuk a liszttel és a cukorral, hozzáadunk egy csipet sót és a tojás sárgáját. A tojás nagyságától függ, de megfelelő mennyiségű gyúrás után össze kell állnia, ha nagyon morzsás maradna, akkor 1-2 teáskanál hideg vizet gyúrunk hozzá. A kész tésztába belegyúrjuk az áfonyát és a pisztáciát. A tésztát ketté osztjuk, kb. 50 forintos átmérőjű hurkává nyújtjuk. A hurkákat fóliába csavarva a hűtőben pihentetjük 1-2 órát.
A sütőt előmelegítjük 175 fokra. A hurkákat kb. fél centiméter átmérőjű szeletekre vágjuk, a szeleteket elrendezzük a sütőpapírral bélelt tepsin. A meleg sütőben 10-12 percet sütjük, amíg a sütemény alja kap egy kis színt, rácson hagyjuk hűlni.

1 megjegyzés:

Garffyka írta...

Tetszik :)
Nálunk úgyis állandóan kiürül a kekszes doboz (csenőmanók, persze :), ezt még a héten megsütöm.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin