2014. január 20., hétfő

Barszcz, a lengyel céklaleves


Ó, Krakkó... Csak úgy mondom, hogy borzalmasan hiányzol ám... Ilyen levest ott ettem először, és bevallom, hogy nagyon tetszik, hogy csészéből kortyolgatva lehet inni, és nincsenek benne "darabkák". Ilyen finnyás nőszemély vagyok, na :) Amúgy a belefőzött zöldségeket is nyugodtan meg lehet enni, ha szeretitek, de ez inkább ilyen húsleves-jellegűen átlátszó dolog. Krakkóban mindenféle levesbetéttel is lehetett enni - főtt tojás, pirogi, stb -, de nekem így, "solo" verzióban volt a legjobb. EZ a hely meg egyszerűen kötelező, ha finomat akartok enni.

A recept eredetileg a Kifőztük magazin decemberi számában jelent meg.


Hozzávalók, 4 személyre:
  • 4 nagy cékla
  • 1 sárgarépa
  • 1 petrezselyemgyökér és a zöldje
  • 1 kisebb fej hagyma
  • 1 bébi káposzta vagy 3-4 nagyobb káposztalevél
  • 1 liter alaplé - zöldségleves is lehet
  • 2 babérlevél
  • 1 evőkanál borecet
  • bors
 
A zöldségeket meghámozzuk, nagyobb darabokra vágjuk, sózzuk, borsozzuk, felöntjük az alaplével, belehelyezzük a babérlevelet, majd lassú tűzön addig főzzük, amíg a zöldségek meg nem puhulnak, ekkor beleöntjük az ecetet, vízzel pótoljuk az elpárolgott folyadékot, és összemelegítjük.
Tálaláshoz a levest átszűrjük, ha nem kínálunk hozzá levesbetétet, akkor csészében tálaljuk, a tetejére tekerünk még egy kis friss őrölt borsot.


Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin