Kerti jelentés 2015: Május és Június

Ebben a hónapban dupla kerti jelentés van, mert hát eléggé belealudtam ebbe a blogírásba, ne haragudjatok, de néha annyira sűrűek a napok, hogy írni már nem marad se idő, se energia. Szóval, először lássuk a májusi képeket, aztán rátérünk a jelenlegi állapotra :)


Egy kép arról, hogy milyen is volt a spenót.Ha egy növényt ajánlhatok minden kezdő kertésznek, én azt mondom, legyen az a spenót, főleg, ha szeretitek is. Én úgy csinálom, hogy tavasszal bevetem azokat a helyeket is spenóttal, ahova a nyár folyamán paradicsom, paprika, tök, cukkini van tervezve. Nem szeretem az üres foltokat, mert az én talajom nagyon gyorsan kiszárad, így pedig jobban megmarad a nedvesség. Amikor pedig elkészülnek a nyári növények palántái, a spenótot nyugodt szívvel ki lehet szedni, lecsipkedni a leveleit, a szárait pedig visszadobálni a palánták tövéhez. Takarás és zöldtrágya egyben :) A spenótot én ekkora korában már ki is szedem, nyersen salátába, főzve főzelékként, tésztákhoz nagyon klassz.




A cukorborsó az egyik kedvenc tavaszi zöldségem. Ezt a változatot Shiraznak hívják, lila hüvelyei és csodás virágai vannak. Tapasztalatom szerint a cukorborsó boltban aranyárban van, a kiskertben viszont remekül elvan. Támaszték kell neki, mert 2 méter magasra is felkapaszkodik. Amikor elkezd teremni, akkor figyeljetek rá, hogy kétnaponta legalább szedjétek le a hüvelyeket, mert ha nem szeditek folyamatosan, akkor megáll. Én idén is úgy csináltam, hogy a paradicsomok mászókája mellé szórtam le, amikor kiengedett a föld, a paradicsom meg direkt hálás érte, mert megköti neki a nitrogént a földben.


Május eleje-közepe nálam a salátaszezon végét jelenti. Mint említettem, nagyon gyorsan kiszárad a talaj, így aztán a salátafélék nem nagyon szeretik a nyári hónapokban. Ezek a fejek a téli áttelelésből maradtak, nagyon jól működött ez a módszer, úgyhogy szeptemberben majd ismét nevelek mindenféle palántákat a fólia alá télire.


Ezek a virágok a kedvenceim az előkertben. Ha nincs nagyon sok időd a virágoskertre, de nem is szeretnéd, hogy üresen álljanak az ágyások, akkor ajánlom az íriszt. A rizómái évekig egy helyben maradhatnak, és ezek a lila virágok, gyönyörűek. A zöld levelei az év többi részében is díszítenek, szóval ha tényleg csak annyi időd van rá, hogy pár évente szétülteted őket, akkor vágj bele :)


Május vége - június eleje  a bogyós gyümölcs szezon, a ribizli idén nagyon meglódult. 


Az illatos futórózsám. Talán emlékeztek, hogy meséltem róla, hogy tavasszal brutálisan visszavágtam ezt a növényt, hogy valami formája legyen. Szerencsére nem öltem meg, tele van virággal, rózsacukorhoz, rózsasziruphoz ezt a rózsát szoktam használni. 


A ligetszépe is egy olyan növény, hogy ha egyszer kikel, utána csak kordában kell tartani, mert folyamatosan újraveti magát. Az előkertben hagytam egy ilyen "önjáró" részt, amiben árvácska, körömvirág, ligetszépe és díszkáposzta van. Ez is egy olyan folt ezekkel a növényekkel, hogy csak időnként ki kell szedni az elszáradt részeket, de szinte egész évben virágzik benne valami.


És akkor térjünk is át a júniusra. Mint említettem, a bogyós gyümölcsök ilyenkor érnek, a fenti képen szinte minden rajta van, ami a kertben terem: piros ribizli, fehér ribizli, földieper, erdei szamóca, pineberry és málna. 


A tavaly ültetett téli sarjadék hagymám virágzott, úgyhogy most bizakodó vagyok, hogy talán megmarad. Tavasszal eldugdostam egy zacskónyi "Snowball" fajta fehér hagymát, azokból is szedtem már újhagymát. Nem mind maradt meg, de legalább jutott belőle a konyhára valamennyi :)


Sarkantyúkát minden ágyásba. De tényleg. Egyrészt gyönyörűek a virágai, másrészt ehető minden része, harmadrészt a sarkantyúka igazi kertdoktor. És hát, ez a növény is elég igénytelen, mind a földre, mint a gondoskodásra nézve.


Az üvegházban lakik az uborkám, egész jól teljesít, tele virággal és kicsi uborkákkal, csak arra kell figyelni, hogy kapjon elég vizet. 


Íme, ilyen uborkák nőnek az üvegházban. Mellette az első adag zöldbab, kétféle babról. A zöldbabnál az a lényeg, hogy folyamatosan szedni kell, különben leáll a növény. Elvileg a fagyokig terem, meglátjuk. Hetente van most egy ekkora adag, blansírozás után a fagyasztóba is megy, télen majd nagyon boldog dolog lesz egy-egy zöldségraguba vagy levesbe beleborítani egy adaggal.


Szóval, így néz ki most a hátsó három ágyás. A babmászóka nem lett elég atombiztos, jövőre majd javítok a technikán. De szerencsére azért megtartja magát. A baloldali ágyásban nagyon szépek a perillák, a középsőben a paradicsomok, a jobboldaliban pedig káposzták vannak.


Nos, íme a heti szüret. És az első beérett paradicsomok, még a balkon fajtákról, ez épp itt a Vilma.


A paprikák nálam jobban szeretnek cserépben lenni, mint a földben. Ez van. Ez itt a marconi golden fajta, édes, sárga lesz, amikor megérik.



Van itt minden. Padlizsán, paprika, perilla, egy sávban leveles zöldségek, paradicsom, szárzeller.


Talán black krim paradicsom. Idén is rossz gyerek voltam, elfelejtettem megjelölni, hogy mi hol van. De azt hiszem ez black krim. Vagy rainbow. Amint megérik, kiderül :)



Erről viszont tudom, hogy budai törpe. Tavalyról maradt még egy kis mag. Ez a fajta hiába kicsi, jobban szeret a földben lenni. Én az ágyások végébe ültettem, hogy könnyen hozzá lehessen férni. Már fel kellett kötnöm őket, mert annyi rajtuk a termés, hogy elhúzta az egyébként nagyon vaskos szárat. 


A babmászóka. A sárgahüvelyű fajta kicsit gyorsabban nő, de a zöldre sem mondanám, hogy satnya. Kicsit jobbra nézve még látszik, hogy van ott mini sütőtök, nos ezen egyelőre nincs semmi, majd hátha.


A cukkinik most kezdenek teremni, reménykedem, hogy ez nem szárad majd le. 


Ez az egyik cayenne, aminek a magját az angol kerti magazinhoz kaptam februárban. Cserépben tartom, az egyik ágyás végében.


A jostán idén lett először termés. Ennyi. Dehát valahol el kell kezdeni, nem igaz?


A végére hagytam egy zöld zebra paradicsomot. Sokaknál dilemma, hogy ez mikor van készen. Nos, amikor a világosabb rész sárgás lesz, és ha megnyomod, nem annyira kemény, akkor jó. 

A júniusi kerti munkák közé fel kell még sorolnom, hogy szaporítótálcába elvetettem a téli káposztákat, a fodros kelt, a collard greent, a lila fodros kelt, és némi lila brokkolit. Ezen kívül vetettem még a ház előtti üres ágyásba céklát és édesköményt. Várjuk a júliust, igaz?

Nálatok mi minden érdekes történt?

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések