2015. június 19., péntek

Vegán habcsók


Kalandozások vegán-országban, következő fejezet. Lilla mutatta a boszorkánykonyha egyik sötét bugyrát a TheKitchn-en, nekem meg persze azonnal ki kellett próbálni.

A tapasztalat, hogy gyönyörűen felverődik, kemény marad, és pontosan ugyanúgy viselkedik, mint a tojásos változat. A képen látszik, hogy kicsit megtört, de az az én hibám volt, mert nem szabadott volna még kivennem a sütőből. 

Az alap, akármilyen meglepő, a csicseriborsó konzerv leve. Igen, jól olvastátok. Beleöntöd a robotgépbe, és felverődik. Szép fehérre. Boszorkányság, sötét varázslatok, meg minden, de ha jól belegondolunk, tulajdonképpen logikus. A kész habcsók íze és állaga is olyan, mint az igazi habcsók, nem kell aggódni, nincs semmilyen "babíze" vagy "babszaga", őszintén szólva, szerintem az állaga kicsit jobb is, mint a tojásosnak.

Hozzávalók, 16 bazinagy habcsókhoz:

  • 1 400 grammos csicseriborsó konzerv leve
  • 1 bögre  (2,5 dl) cukor
  • 1 kupak vaníliakivonat

A csicseriborsólevet nagy fokozaton, habverő fejjel fehéredésig verjük. Nekem ez megvolt 6 perc alatt, de ha gyengébb a géped, lehet, hogy tovább tart. Amikor fel van verve, apránként hozzáadjuk a cukrot, majd a vanília kivonatot. 
Sütőpapírra kanalazzuk vagy nyomjuk, 120 fokos sütőben 90-100 perc alatt készre sütjük. Akkor van készen, amikor már kemény. A felszedéssel várjátok meg, amíg teljesen kihűl.

11 megjegyzés:

sedith írta...

Na, ezen valóban meglepődtem! :O
És cukrot (vagy más édesítőszert) mennyit kell tenni bele, mik az arányok? )

mandy tarragon írta...

Ott van a receptben, hogy 1 bögre cukor ;)

sedith írta...

Köszi, Mandy, így jár az, aki nem veszi észre az "erre tovább" szavakat! :P :)

sedith írta...

Szia!
Na, éppen eljött az ideje, hogy kipróbáljam ezt. :) Annyi lett a különbség, hogy nálam 6 percalatt felverődött a teljes hab, vagyis már a cukorral benne. Igaz, az este leszűrtem, és ma reggelig a hűtőben volt a lé, meglehet attól.
Most készülök kinyomkodni a papírra, mindenesetre, tényleg tökéletesen felverődött, és nagyon jó a tartása. :) Köszönöm az ötletet. Nem vagyok ráutalva, de néha jól jön tudni bizonyos alternatívákat! :)

Nina írta...

Éppen sül! Nagyon kiváncsi vagyok! :)

Adél Kovács írta...

Sziasztok! Én is kipróbáltam a habcsókot, de valahol elronthattam,mert a sütőben szétfojt.Szerintetek miért? Szép kemény habbá felverődött,mindent betartottam a recept szerint ,sokadik próbálkozásra sem sikerült.Tudtok tanácsot adni?

mandy tarragon írta...

Szia! A sütő elég meleg volt? Mert ha szépen megáll a hab nyersen, az tud gond lenni, hogy nem kap elég hősokkot, amikor a sütőbe kerül. Kicsit nőnek, lapulnak (mint a rendes is), de szétfolynia nem kellene.

Adél Kovács írta...

Köszi,igen,először 100 fokon sütöttem,teljesen szétfojt.Utána próbáltam 120 fokon- úgy is,majd 80-on és végül újra 100 fokon. Variáltam,majd gondoltam hogy a cukor miatt nem lett jó, ezért cukor nélkül is próbáltam.Szóval sehogy nem sikerült,pedig gyakorlott háziasszony vagyok 10 éve.Amúgy Rapunzel-es bio csicserilevet habosítottam.Ti melyiket szoktátok?

Adél Kovács írta...

Köszi,igen,először 100 fokon sütöttem,teljesen szétfojt.Utána próbáltam 120 fokon- úgy is,majd 80-on és végül újra 100 fokon. Variáltam,majd gondoltam hogy a cukor miatt nem lett jó, ezért cukor nélkül is próbáltam.Szóval sehogy nem sikerült,pedig gyakorlott háziasszony vagyok 10 éve.Amúgy Rapunzel-es bio csicserilevet habosítottam.Ti melyiket szoktátok?

mandy tarragon írta...

Én a kutya közönséges tescos meg olasz konzervek levét szoktam, eddig mindig működött. Ami még eszembe jutott, hogy lehet, hogy a rapunzelnek több leve van? Ha jól emlékszem olyan 125 ml körül van a konzerv leve, macaront is sütöttem már belőle, azzal is jó lett.

mandy tarragon írta...

Én a kutya közönséges tescos meg olasz konzervek levét szoktam, eddig mindig működött. Ami még eszembe jutott, hogy lehet, hogy a rapunzelnek több leve van? Ha jól emlékszem olyan 125 ml körül van a konzerv leve, macaront is sütöttem már belőle, azzal is jó lett.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin