2009. április 27., hétfő

Chilis bab avagy chili con carne


A chilis bab nálunk közösségi étel. Rendszeresen sikerül kifogni azt a napot a kirándulásokra, amikor nagyon hideg van, esik, fúj a szél és úgy általában mindenki valami meleg helyre vágyik. A chilis bab átmelegít, jóllakat és akár bográcsban is el lehet készíteni (igen, már csináltuk). Chilis babból soha sem elég, mert valaki mindig kér még, ha nem rögtön, akkor másnap reggel.
Köretnek a legjobb hozzá a friss, ropogós fehér kenyér. Tortillába csavarva szendvicsként is ehetjük.
A jó chilis bab titka szerintem a jó minőségű étcsokoládé. Lehet, hogy elsőre furcsán hangzik, de ha kipróbáljátok, nem bánjátok meg :) A kakaótól gyönyörű mélybarna színt kap a ragu és kiemeli a chili édes-csípős ízét.

Hozzávalók, 6 személyre:
  • 1 evőkanál zsiradék, ha van, akkor pecsenyezsír, ha nincs, akkor jó lesz az olaj is
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 75 dkg darált hús, legjobb a marha, de sertésből is finom
  • bors
  • 1 konzerv kukorica
  • 2 konzerv vörösbab
  • 2 evőkanál oregano
  • 1 evőkanál majoranna
  • 1 üveg 17%-os paradicsomszósz vagy 2 kis sűrített paradicsom
  • 2 evőkanál chili por, vagy egy nagyobb egész chilli apróra vágva
  • 3 kocka jó minőségű (70% fölötti kakaótartalmú) étcsokoládé
A vöröshagymát és a fokhagymát apróra vágjuk, a felforrósított zsiradékban megpároljuk, majd hozzáadjuk a darált húst. Addig pirítjuk, amíg a hús színt kap, ekkor sózzuk, borsozzuk, és felengedjük annyi vízzel, hogy elfedje. Amikor elfőtt a lé fele, hozzáadjuk az oreganot és a majorannát, majd a vörösbabot és a kukoricát -én nem szoktam leönteni a levét, ha te igen, akkor figyelj, hogy kell-e még hozzá víz- és a paradicsomszószt. Alacsony lángon addig főzzük, amíg a szép sűrű ragut kapunk. Én szinte a legvégén szoktam beletenni a chiliport és az összetört csokit, mert szeretem, ha intenzív marad az ízük. Ekkor még körülbelül öt percig főzzük, majd még forrón tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin