2009. április 12., vasárnap

Leves ... hmmm, húsleves

A leves tagadhatatlanul jó. Finom, tápláló, könnyű a gyomornak, gyógyítja a náthát, egyszerű elkészíteni. Konkrét hozzávaló listát nem szeretnék írni, mert ez minden levesnél más, nem kell szigorúan ragaszkodni hozzá. A húsleves alapja a csontos hús, én a csirkehúslevesnél általában két mellcsontot szoktam beletenni a levesbe, néha teszek mellé egy farhátat is. Ehhez kell még egy csomag vegyes zöldség: 3-4 szál sárgarépa, 2 fehérrépa, egy negyed zeller, 1 negyed karalábé, 1 erőspaprika, egy darabka káposzta, 1 vöröshagyma, egy nagyobb paradicsom vagy két-három koktélparadicsom, három-négy gerezd fokhagyma. Fűszerezésnek 2-3 babérlevél, egy marék szemesbors, só, egy csokor petrezselyemzöld.


A csontos húst feltesszük főni egy nagy fazék vízben. Nem forraljuk fel, csak gyöngyözve főzzük, kis lángon. A habot leszedjük a lé tetejéről. Amikor már nem habzik tovább, akkor beletesszük a zöldségeket, és továbbra is kis lángon főzzük, amíg a hús és a zöldségek meg nem puhulnak. Az erőspaprikára figyelünk, hogy ne főjjön szét, mert akkor túl erős lesz a leves.

Amikor kész van, akkor a levest leszűrjük, a húst és a zöldségeket külön adjuk mellé.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin