2009. április 28., kedd

Hawaii pulykamell



Ha tetszett az őszibarackos csirkemell, akkor szerintem ezt is csípni fogjátok :) A dolog úgy kezdődött, mint már sokszor, hogy szerettem volna elkészíteni egy bizonyos ételt - jelen esetben az édessavanyú csirkét- , aztán a hozzávalók, vagyis azoknak a hiánya miatt valami teljesen más lett belőle. Kezdődött azzal, hogy a boltban nem volt szép csirkemell. Nem gond, legfeljebb pulykából lesz, ennyi újítás belefér. Aztán nem volt bambuszrügy, káposzta, sárgarépa... Viszont volt ananászkonzerv. Tej. És ekkor eszembe jutott az a hawaii csirke, amit anyukám szokott rendszeresen csinálni otthon. Én kicsit - anyu szerint sokkal - több fűszerrel főzök, mint Ő, eszerint módosítottam is egy kicsit az eredeti recepten.

Hozzávalók, 1 nagy és 1 kis tepsihez:
  • 70 dkg pulykamell
  • liszt a panírozáshoz
  • olaj a sütéshez
  • 1 konzerv darabolt ananász
  • 4 evőkanál vaj
  • 4 evőkanál liszt
  • 3 bögre tej (1 bögre=2,5 dl)
  • 1 teáskanál őrölt szerecsendió
  • 1 teáskanál őrölt fehérbors
  • 10 dkg reszelt sajt
A pulykamellet vékony szeletekre vágjuk, kiklopfoljuk, lisztbe mártjuk és gyöngyöző olajban addig sütjük, amíg kap egy kis színt. A szeleteket elrendezzük egy tepsi alján - nekem nem fért el egy tepsiben, úgyhogy kettőbe tettem -, majd rászeleteljük az ananászt.

Egy kis lábosban híg besamel mártást készítünk: felolvasztjuk a vajat, majd elkeverjük benne a lisztet, végül folyamatos kevergetés mellett felöntjük a tejjel és simára főzzük. Én ezt a műveletsort habverővel szoktam csinálni, azzal könnyebb simára keverni a mártást, mint a fakanállal. Ha szép sima lett a mártás, akkor lehúzzuk a tűzről és elkeverjük benne a sót, a fehérborsot és a szerecsendiót. Mivel a szerecsendiónak elég markáns az íze, ne tedd bele egyszerre az egészet, hanem kósolgasd, hogy neked elég fűszeres-e, mi fűszeresen szeretjük :) Az elkészült besamelt egyenletesen a pulykamell szeletekre kenjük. A tetejét megszórjuk reszelt sajttal.


Előmelegített sütőben, 180 fokon a sajt pirulásáig sütjük. Rizzsel vagy krumplipürével tálalva a legfinomabb.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin