2010. október 12., kedd

Kávés-mandulás süti

Van az úgy, hogy az ember otthonosan kezdi érezni magát a munkahelyén. Nálam elég lassan mennek a dolgok, így a beilleszkedés is, az elmúlt hetekben jutottam el odáig, hogy most már nem csak titokban csempészek a titkárságra pár szem sütit, hanem a barátkozás nem is olyan hátsó szándékával egy-két kollégámmal is megosztok egy-egy jobban sikerült alkotást. Nehezen viselem a kritikát, na :) Mostanra ez odáig fajult, hogy új becenevem lett: Süti. Pontosabban: "Süti?" 
Szeretem, hogy van "közönségem", mert így legalább nem kell hosszú hetekig farkasszemet néznem a sütitartóban kucorgó korongocskákkal, hanem újabb és újabb kombinációkat próbálhatok ki. Ugyanis imádok próbálkozni, de én magam beérnem pár darabbal is. Nem vagyok nagy édesszájú, na, és sajnos olyan receptet még nem találtak ki, amiből - patikamérleg mellőzése mellett - maximum 4 db keksz lesz. 
Ez a recept egyrészt azért tetszik, mert 12-16 db kis korongot eredményez, ami még bőven kezelhető mennyiség. Másrészt pedig az elkészítés a tál elővételétől a kimérésen és az összegyúráson át a sütésig kb. fél óra alatt letudható. Mosogatással együtt :)
A receptet hol máshol, mint Rachel Allen Home Cooking című könyvében találtam. Már régebben is kinéztem magamnak, de most tüzetesen el is olvastam a receptet, és belém csapott a felismerés, hogy ezt bizony nem kell pihentetni, fagyasztani, nem, nem, csak összegyúrjuk, amíg a sütő melegszik és kész is. Eredetileg mogyoróval szerepel, de szerintem a mandula is tökéletesen vizsgázott. Mi több, ezt a sütireceptet is megtartom 'alapnak', a jól bevált zabpelyhesem mellé. Pedig este nem is akartam sütni... :)


Ui: ezúttal a sütővel sem volt semmi gond :)
Hozzávalók, 12-16 db sütihez:
  • 5 dkg hideg vaj
  • 10 dkg liszt
  • 1,5 teáskanál sütőpor - ez a könyvben 1 teáskanál sütőpor + 0,5 teáskanál szódabikarbóna, de az nem volt itthon
  • 5 dkg barna cukor
  • 1 evőkanál instant kávé - nekem macikávé, a kávét főzni szoktam
  • 15 gramm szeletelt mandula, kissé összetörve
  • 2 evőkanál akácméz - az eredeti receptben Golden Syrup, de a méz csak jobb lehet 
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Az én sütőmmel vigyázni kell, mert eléggé éget, úgyhogy én a legkisebb fokozatra kapcsoltam.  A vajat kockákra vágjuk és gyors mozdulatokkal morzsásra dolgozzuk a liszttel és a sütőporral. Jöhet hozzá a cukor, a kávé és a mandula, jól elkeverjük, majd a mézzel összegyúrjuk. Kicsit morzsás lesz a tészta, de ha gyúrod kb. egy percig, akkor szépen összeáll. 12-16 részre osztjuk, attól függően, hogy mekkora sütiket szeretnél végeredménynek. Én 12 részre osztottam, így akkora lett egy süti mint egy zabfalat. 
A részekből gombócokat gyúrunk, ezeket jó szellősen elhelyezzük egy sütőpapírral bélelt tepsin. Én 3-at tettem egy sorba, így bőven volt helyük szétterülni sütéskor. A tepsi mehet a sütőbe, kb. 12-15 perc kell neki. Akkor jó, amikor a teteje éppen megszilárdul, de nem kell teljesen átsütni!
Ez is egy olyan süti, amit hagyni kell legalább félig a tepsin kihűlni, mert amíg meleg, addig törik, csak utána szabad felszedni! Felszedés után viszont szédületesen párolog :)


9 megjegyzés:

Bianka írta...

Nagyon fincsi, szeretem az ilyen sütiket

mandy tarragon írta...

Annyira finom, hogy már egy morzsa sem maradt :)

Ildy írta...

Természetesen jöhetne (ha maradt volna:)

Doctor Pepper írta...

prímán hangzik, és milyen klassz a fotó is!

mandy tarragon írta...

Ildy: olyan gyorsan kész van, hogy biztosan lesz még :)

Doki: köszi :)

gesztenye írta...

Köszi az ötletet, vadászom a kekszeket, nagyon rákaptunk mostanában.
gesztenye

mandy tarragon írta...

Nincs mit, a zabpelyheseimet is nézd meg, azok között is vannak nagyon finomak :)

Mézigörl írta...

Egyszer ezt is szeretném.....megkóstolni! Istenien néz ki!

mandy tarragon írta...

Az egyik legjobb kekszrecept :) És bármivel lehet turbózni.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin