2010. október 10., vasárnap

Makaróni húsgolyóval


Magamhoz képest egészen könnyedén indult ez a vasárnap. Miután pénteken jégkockával fagytam, a tegnapi napot pedig sikerült átaludnom - aki nem bírja az éjszakázást... -, ma viszont reggel nyolckor kidobott az ágy, és fél 11-re már készen is volt az ebéd. Furcsa, de még soha nem ettünk ilyet, pedig mindig látom, hogy a "filmekben" ilyet esznek, ha valami egyszerűre és gyorsra vágynak. 
Ezzel egy időben átestem a tűzkeresztségen a konzerv hámozott paradicsommal kapcsolatban. Minden tiszteletem azé, aki képest minden alkalommal nyers paradicsomot hámozni, kockázni főzni. Viszont jelenleg nem érek rá ilyesmire, és úgy gondolom, hogy a hámozott paradicsom is egy olyan dolog, aminek igenis állandó helye lesz a kamrában :)
Az étel előkészítése kb. 15 percet vesz igénybe, a főzés kb. 30 percet, úgyhogy tényleg extra gyors. A recept az új kedvenc szakácskönyvemből, a Rachel Allen által jegyzett Home Cookingból van, csupán annyit módosítottam rajta, hogy nem spagettivel, hanem makarónival készült. Igen, elfelejtettem, hogy nincs itthon spagetti. Megint...



Hozzávalók, 4 személyre:
A húsgolyókhoz:
  • 45 dkg darált hús - ez most fél kg lett, így egyszerűbb számolni 
  • 1 evőkanál apróra vágott petrezselyem - lehet szárított is*
  • 1 evőkanál apróra vágott kakukkfű - szárított is lehet*
  • 3 gerezd fokhagyma, szétzúzva
  • 1 felvert tojás
  • bors
  • 1-2 evőkanál olívaolaj

A szósz:
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 hagyma, apró kockákra vágva
  • 1 gerezd fokhagyma, szétzúzva
  • 2 konzerv (410 g) darabolt paradicsom
  • 1 evőkanál cukor
  • 3 evőkanál apróra vágott majoranna - szárított is lehet*
  • só - ezt Rachel nem írta, de szerintem egy kicsi azért kell

A tálaláshoz:
  • 30 dkg makaróni
  • darált parmezán

*: Ha szárított fűszereket használsz, akkor kevesebb is elég (kb. a fele), mert azoknak sokkal erősebb az ízük, mint a frissnek.

Az elkészítést azzal kezdjük, hogy előkészítjük a húsgolyókat: a húst összegyúrjuk a petrezselyemmel, kakukkfűvel, fokhagymával, sóval, borssal és a tojással. Amikor teljesen homogén a massza, akkor hagyjuk  kb. 10 percet állni, hogy a só végezze a dolgát, egy könnyen formázható masszát kell kapnunk, amiből már nem "esik ki" a hús. Vizes kézzel diónyi golyókat formázunk belőle, tányérra tesszük, majd be a hűtőbe, legalább fél órára. Legfeljebb 24 órát lehet a hűtőben, ha később tervezed használni, akkor le is fagyaszthatod.
A szószhoz a hagymát és a fokhagymát alacsony lángon pároljuk meg az olíva olajban, amíg meg nem barnul, Ekkor mehet rá a paradicsomkonzerv, a cukor és a majoranna. Alacsony lángon főzzük, kb. 30 percig. 
Közben tegyük fel a makarónit sós vízben főni, majd csöpögtessük le és tartsuk melegen. 
A húsgolyókat 1-2 evőkanál olívaolajon pirítsuk meg minden oldalon, kb. 10-12 perc kell, amíg átsülnek.
Most már csak be kell fejeznünk: a szósszal keverjük össze a makarónit, ültessük rá a golyókat, tálaláskor pedig szórjuk meg parmezánnal.  

7 megjegyzés:

Adri írta...

Jujj, mi nagyon szeretjük! De csakis spagettivel! :)
És nálam rendszeres vendég a konzerv, hámozott paradicsom, ami szerintem is nagyon praktikus!

mandy tarragon írta...

Én szeretném spagettivel. Ha lenne :))))

A konzervből meg fel fogok tankolni. Megnéztem, nincs benne semmi felvállalhatatlan :)

Moha írta...

Ez nálunk is kedvenc! A konzerv paradicsom ráadásul, ha olaszt veszel, elhozza télen is azt a finom, napérlelte paradicsomízt! Nálam is van mindig itthon.

Ildy írta...

Tuti ez a Rachel lány! És milyen guszta, amit csináltál! Na, még rímel is:)
A konzerv paradicsommal szerintem nincs semmi baj, őszintén megmondom, én mindig azt használtam eddig, nincs türelmem vacakolni vele házilag. És nagyon jó minőségűeket lehet kapni.

DebiGabi írta...

Imádom én is!
Nézz majd be hozzám légyszíke:))

Bianka írta...

Jaj ez nagyon finom

mandy tarragon írta...

Moha: azt pont nem figyeltem, hogy honnan jött, tesco színes, és finom volt :)

Ildy: azt hiszem ezt a könyvet szépen lassan végig fogom főzni - na, jó, a tengeri herkentyűk kimaradnak, amíg nem lesz tengerpartunk :) -, annyira jó :) Kíváncsi vagyok, hogy ki fogják-e adni magyarul, szerintem sokan megvennék.
Fura, de eddig ilyen hámozott-daraboltat nem használtam, csak a sűrítettet. De ez is nyerő :)

DebiGabi: hehe, akkor csak én maradtam ki eddig belőle? :D Lassan érő típus vagyok... Rohanok hozzád.

Bianka: bizony :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin