Sütőtökös muffin


Nos, akkor kezdjük az idei halloweeni menüt, hölgyeim és uraim. A Halloween a kedvenc ünnepem, úgy vagyok vele, mint Szepyke a Karácsonnyal. Ez a kelta régi év vége, november elsején pedig kezdődik az új. Elbúcsúzunk a régi évtől, a rossz szokásoktól, a halottainkra emlékezünk és útjukra engedjük őket, eloltjuk a régi tüzet, gyújtunk egy újat, a levegő megtelik varázslattal és a sülő sütőtök édes illatával, és bár az ünnep az elmúlásról szól, mégis tele van vidámsággal, mert tudjuk, hogy valami új kezdődik.  Ez a vidámság, kacagás, ugratás, trick-or-treat, vigyorgó töklámpák, a pozitív energia áramlása, nos, ez hiányzik nekem a többi ünnepből, ezért lett ez a "jövevény" ünnep a kedvenc :)

A tavalyi ünnepi vacsorából kiindulva idén kicsit előre dolgoztam. Tavaly csodás volt a vacsora, csak az volt a gond, hogy mivel reggel nyolc óta folyamatosan sütöttem-főztem-takarítottam, mire felálltunk az asztaltól, én szabályosan elaludtam a kanapén a fáradtságtól. Idén ez másképp lesz, a feladatokat szétosztottam két napra, így vasárnapra már csak a köretek elkészítése és a díszítés marad. 

Ami mindenképpen elkészíthető előbb, azok a boszorkányujjak - recept ITT -, a főétel hús része, amit majd csak melegíteni kell egy kicsit a sütőben, a pite, aminek egyébként is ki kell hűlnie, és a muffin, amiből majd a cupcake lesz.

Elsőként tehát nézzük a muffint. Jamie Oliver Jamie at home című könyvéből van a recept. A kiindulási ötlet az, hogy egy olyan sütőtökös muffint csináljunk, mint a répatorta, szóval a szokásos sütős módszer helyett a nyers tököt fogjuk lereszelni és belekeverni a tésztába. Nekem nagyon tetszik, ha pedig nem akarod beavatni a vendégeket abba, hogy tulajdonképpen tököt esznek. Nos, észre sem veszik.
Volt egy kis balesetünk az első adaggal, de a második már TÖK-életes lett. Igen, ismét megfogadom, hogy egyesével, kis tálba ütöm fel a tojást :)

Hozzávalók, 16 muffinhoz:
  • 40 dkg sütőtök, nyersen, megpucolva
  • 35 20 dkg barna cukor - ezt azért Jamie sem gondolhatja komolyan, így is elég édes
  • 4 nagy tojás
  • 1 csipet só
  • 30 dkg liszt
  • 2 púpozott teáskanál sütőpor
  • 1 marék dió, durvára törve
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 175 ml olaj

A sütőt melegítsük elő 180 fokra. 
A sütőtököt a lereszeljük, azon az oldalon, ahol az almát szoktuk. Ha van aprítód, nyugodtan csináld azzal, legalább megmarad az összes ujjad :)
A tojást keverjük el az olajjal és a cukorral, majd mehet bele a liszt, a sütőpor, a só, a fahéj, a dió és a sütőtök. Alaposan keverjük el, de nem kell teljesen simára keverni, épp, hogy csak összevegyüljön. 
A muffinsütőt béleljük ki papírral, majd kanalazzuk bele a masszát és kb. 20-25 perc alatt süssük barnára. Rácson hagyjuk kihűlni.

Megjegyzések

Tücsök Bogár üzenete…
Tulajdonképpen nem vagyok oda a sütőtökös sütemény gondolatáért , de ez nagyon jó lehet :) !
Ms. Poppy üzenete…
Meg kell zabálni ezeket a muffinokat, olyan édesek.:)
A fotó meg hihetetlen jó lett!
mandy tarragon üzenete…
Tücsök Bogár: erről nem mondanád meg, abból van :) Finom, puha, és bár látszik, hogy vannak benne "darabkák", az ízén nem nagyon érződik.

Ms. Poppy: köszi :)))
Ildy üzenete…
De jó recept! És az előke annyira édes!:)
mandy tarragon üzenete…
Ildy: köszi :) Pedig hirtelen ötlet volt, hogy rátegyem a képre :)

Bianka: köszi :)
Névtelen üzenete…
Sütőtök sütőtök sütőtök *___*
Ezt meg kell csinálnom :)
Névtelen üzenete…
Megtörtént :D
mandy tarragon üzenete…
Ízlik? Jó lett?
Névtelen üzenete…
Ühüm, nagyon fincsa, bár tényleg nem lehet érezni, hogy sütőtökös. Majd megpróbálom egyszer sült tökkel is, hátha úgy tökösebb. Annyit változtattam rajta, hogy sötét nádcukrot használtam, így szinte csokis színe lett, és kihagytam a diót, mert lusta voltam :D
Névtelen üzenete…
Koszonom a receptet, nagyon finom!

Népszerű bejegyzések