Fügedzsem II.


Volt már fügedzsem a blogon, de ez most egy olyan verzió, amit el is lehet tartani. Történt a múlt hét végén - óbasszus, vásáros posztokat is írnom kellene lassan, mert van bőven cucc -, hogy kinn voltunk a vásárban, és egy nagyon kedves hölgynél vettem majdnem két kiló fügét. Ettem én, de az az igazság, hogy kb. 60 deka még így is megmaradt másnapra, és elkezdett veszettül plöttyedni. Gyorsan léptem, így még elég szép maradt a gyümölcs ahhoz, hogy dzsem lehessen belőle.

A fügét összevágtam, összekevertem annyi cukorral, ami a gyümölcs mennyiségének kb. a fele - most 30 dkg -, adtam hozzá egy púpozott kávéskanál kardamomot, és hagytam állni. Mivel indulnom kellett, ezért üvegbe ment és felszállítottam Pestre, hogy utána este befőzzem, de elég neki kb. fél órát állni, lesz úgyis ereszt elég levet.
Mielőtt felfőztem, hozzákevertem fél zacskó 2:1-es dzsemfixet, majd zubogva forraltam a dzsemet kb. 5 percig, közben kevergettem és a falapáttal nyomkodtam szét a gyümölcsöt. Elég sűrű lett, tiszta üvegekbe töltöttem, fejreállítottam. Két perc után nem árt visszafordítani, különben az egész a tetején marad, mint most nekem :)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések