2011. szeptember 26., hétfő

Passiógyümölcsös sajttorta



Kész az erkély, jéj, tapsoljunk, lehet végre fényképezni megint - a maradék - természetes fénynél :) A kisasztalomat is visszaszereztem erre a kis időre, tettem fel szép fekete szövetet háttérnek, most már tényleg nem lehet megállítani. 

Nem sajttortát akartam csinálni a hétvégére, viszont szerdán elvitt a sors - a sors alatt most Á. Seatját értem - a budaörsi TESCO-ba, és mit látok??? Gyönyörű szép passiógyümölcsöket 150 forintért. Vettem is belőle 5 szép darabot, ebből 3-at használtam fel a sajttortához, kettőből meg lesz majd valami jó kis barackos dzsem.



Jó sok receptet átnyálaztam, végül azt választottam, amelyik a Nélkülözhetetlen Desszertek című könyvben szerepel. A süti maga finom lett, viszont ezt a könyvet továbbra sem ajánlanám kezdő háziasszonyoknak, mert rengeteg benne a hiba - eddig minden sütinél volt -, most például az maradt ki a leírásból, hogy a cukrot bele kell tenni a krémbe... Sajnálom, mert ez egy nagyon szép könyv, igazán tehetett volna annyit a kiadó, hogy még egyszer átnézeti valami hozzáértővel.


Hozzávalók, 18 cm-es tortaformához:
A kekszes alap:
  • 14 dkg zabpelyhes keksz - figyeltétek, hogy mostanában a Győri Édes nem 25, hanem 20,5 dkg?
  • 6 dkg vaj


A krémhez:
  • 25 dkg natúr krémsajt - most épp tesco sajátmárkás "soft cheese"
  • 4,5 dkg porcukor
  • 1 lime reszelt héja
  • 1/2 lime leve
  • 1/4 bögre passiógyümölcs húsa - ez kb. a három gyümölcs fele, 1/4 bögre = 60 ml
  • 1 felvert tojás


A tetejére:
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 púpozott teáskanál kukoricaliszt
  • 1/4 bögre passiógyümölcs húsa


A sütőt előmelegítjük 160 fokra.
A kekszet morzsává törjük, a vajat felolvasztjuk, és alaposan összekeverjük a morzsával. A tortaformát  kívülről betakarjuk három réteg alufóliába, hogy még véletlenül se folyjon ki a krém, illetve be a víz, majd a vízfürdőnél. Belenyomkodjuk a tortaformába úgy, hogy az oldalára is jusson, majd betesszük a hűtőbe kb. fél órára. 
A krémhez a krémsajtot jól felverjük, ebbe jön bele a cukor, a lime leve és héja, majd kisebb fokozaton a tojás, végül pedig a passiógyümölcs húsa. A krémet rákenjük a kihűlt tortalapra. 
Az eredeti recept szerint nem kellene vízfürdő, de én megcsináltam, nagy baj nem lehet belőle. :)
Kb. 50 percet kell sütni, hogy összeálljon. Kicsit még remeg, de ez nem baj, majd visszadermed, ha kihűl. Hagyjuk hűlni.
A kukoricalisztet és a cukort egy kis lábosban összefőzzük két evőkanál vízzel, amikor sima lett, mehet bele a passiógyümölcs húsa és még két kanál víz. Amikor felforrt, húzzuk le, és kenjük a torta tetejére. Hűtőben hagyjuk állni, amíg alaposan ki nem hűl, akár egy egész éjszakát is.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin