2010. december 6., hétfő

Mákos-marcipános cantuccini


Lássuk, mit is hozott a Mikulás! Azt hiszem ez már határozottan a felnőttség egyik jele, hogy az ember nem a bakancsát suvickolja december 5-én - na, jó, azt is, biztos, ami biztos -, hanem a konyhában gyúrja a tésztát a másnapi sütihez.
Igazából még mindig nem ocsúdtam fel a felismerésből, hogy már heteken belül Karácsony lesz. Hiszen egy hónapja még meleg volt... No, de már itt is a Mikulás, hamarosan tényleg itt a dec25. 
Annyi helyen láttam már a cantuccinit mostanában, hogy mozgott bennem a konyha kis ördöge, hogy ilyen nekünk kell. A választás végül Szepyke receptjére esett, az ízesítés pedig mákos-marcipános, és csempésztem bele mandulát is. 
Valamiért azt hittem, hogy ez a süti egy nagyon szöszölős dolog, pedig nem is. Akár robotgépben is összegyúrhatjuk a tésztát, utána meg már csak sül, alig van vele munka. Fog még készülni,  ilyen is, és valami más ízesítésben is. 
Nagyon nagyon finom. Alig tudtuk kivárni, amíg kihűl. Azt meg pláne alig tudtam megoldani, hogy maradjon a fényképhez egy pár darab :)

Hozzávalók, 2 nagy tepsihez - vagy több, én elég nagyra vágtam:
  • 10 dkg vaj (nem margarin!)
  • 22 dkg cukor
  • 2 tojás
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 35 dkg liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • csipet só
  • 5 dkg marcipán massza
  • 10 dkg mandula
  • 3 evőkanál darált mák

A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
A vajat kockára vágjuk, kikeverjük a cukorral, a tojással és a vanília kivonatot. A lisztet keverjük össze a sütőporral és a sóval, majd kanalanként adagolva gyúrjunk a cukros masszával egy kemény tésztát. Ebbe gyúrjuk bele a kis kockákra vágott marcipánt, az egész mandulát és a mákot.
A tésztából formázzunk rudakat - én kettőt csináltam, ha kisebb kekszeket szeretnél, akkor 3-4 vékonyabbat -, tegyük sütőpapírral bélelt tepsire, majd mehet a sütőbe kb. fél órára. Amikor kicsit megpirult, vegyük ki, és hagyjuk hűlni.
Szeleteljük fel kb. 1-2 cm-es szeletekre, a szeleteket tegyük vissza a tepsire és süssük mindkét oldalát 5-6 percig. Most már csak szárítjuk, vigyázzunk, hogy ne égjen meg.
Jól záródó dobozban elvileg sokáig eláll, gyakorlatilag baromi gyorsan elpárolog :)

5 megjegyzés:

szepyke írta...

Yes!Mondtam, hogy finom és mondtam, hogy tessék megcsinálni, mert 5 perc munka sincs vele...:))) Az enyémből már nincs, még jó, hogy ezzel kezdtem a karácsonyi sütiket...:))))))) Így süthetek majd megint! És a marcipán-mák Isteni lehet!:)))
Jah, és a fényképed csodaszép!:)

mandy tarragon írta...

Tényleg nincs vele öt perc munka se. A robotgép olyan jól összedolgozta, hogy csak hurkákat kellett belőle csinálnom, meg szeletelni az első sütés után.
Én is tuti, hogy sütök majd még. Kakaós-mandulás-vörösáfonyásra gondoltam :)
Meg mondjuk gyömbéres-csokis-diós :) Vannak ötleteim :)

Örülök, hogy tetszik a kép :)))

Bianka írta...

Ki kell próbálnom, ha valóban ennyire egyszerű. Guszta

Ami írta...

Most már tényleg el fogom készíteni :))

mandy tarragon írta...

Bianka: tényleg ennyire egyszerű. És nagyon fincsi.

Ami: hajrá hajrá :))

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin