2010. december 29., szerda

Olasz karamellkrémes torta


Szeptemberben belém bújt a kisördög annyira, hogy megkeressem a módját annak, hogy előfizessek a Southern Living magazinra.  Nem volt egyszerű, nem is volt olcsó, és kisebb kézbesítési problémák után most már a kezemben a harmadik, Karácsonyi szám. Lapozgattam, és bizony megakadt a szemem egy csodás tortán. Balázsnak mostanában lesz a születésnapja, úgyhogy nem is volt sokáig kérdés, hogy bizony ez a torta lesz a szerencsés versenyző.

A kép alapján azt hinné az ember, hogy ez egy baromi bonyolult torta, de az újságban azt írja a kommentár a kép mellett, hogy a kókuszforgácsok teszik az egyébként egyszerű tortát fejedelmivé. 

Maga a torta elég kicsinek néz ki elsőre, de higgyétek el, mivel töménytelen mennyiségű cukrot déli életérzést tartalmaz, egyszerre bőven elég belőle egy vékonyka szelet :) A recept eredetije, dupla mennyiségekkel ITT olvasható.

Hozzávalók, 18 cm-es kapcsos formához:
A tortához:
  • 1 nagy kókuszdió - ebből lesz 1,5 csésze kókuszforgács és még marad is
  • 1/2 csésze finomra darált törökmogyoró - az eredeti receptben pekándió
  • 1/2 csésze puha vaj - az eredetiben vaj és "shortening" szerepel, ami egyfajta zsiradék, én ezt vajjal helyettesítettem
  • 3/4 csésze porcukor
  • 1/4 csésze barnacukor
  • 3 nagy tojás
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 1 csésze liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1/2 csésze író
  • 1/2 csésze cukrozott kókuszreszelék - itthon szerintem csak natúr van, szvsz nem kell még több cukor

A karamellkrémhez:
  • 1/2 csésze vaj
  • 1 csésze barna cukor - az eredeti világos és sötét barna cukorból
  • 1/4 csésze zsíros tejszín
  • 2 csésze porcukor
  • 1 teáskanál vaníliakivonat

A krémsajtos krémhez:
  • 1/8 csésze vaj
  • 10 dkg krémsajt
  • 1 csésze porcukor
  • 1 teáskanál vaníliakivonat

Kezdjük a dolgot a kókuszdióval. Fúrjunk rá lyukat, csorgassuk ki a levét, majd essünk neki kalapáccsal. Verjük le a héját, a belső részről hámozzuk le a barna részt, majd zöldséghámozóval vágjunk belőle forgácsokat. Száraz serpenyőben pirítsuk meg, majd hagyjuk hűlni.

Ezután keverjük össze a tésztát. A vajat keverjük habosra a cukorral, a vanília kivonattal, majd adjuk hozzá egyesével a tojások sárgáját, adjuk hozzá a kókuszreszeléket - nem a forgácsot! -, a mogyorót, majd az írót és a sütőporral elkevert lisztet. A keveréket tegyük félre. A tojások fehérjét verjük kemény habbá, forgassuk össze a tészta másik felével, majd tegyük bele egy kivajazott-kilisztezett tortaformába.

180 fokon kb. 25-30 perc kell neki, hogy átsüljön. Tűpróbával ellenőrizzük, majd tegyük félre hűlni, majd vágjuk félbe vagy háromba, ahogy kijön a lépés.

 Ha kihűlt a torta, akkor készítsük el a karamellás krémet: a barna cukrot olvasszuk fel a vajban nagy lángon, ez kb. 7-8 percet vesz igénybe, majd adjuk hozzá a tejszínt - csapkod, de nem megijedni -, forraljuk fel. Az egészet tegyük robotgépbe és verjük bele a porcukrot és a vaníliát. Kb. 10 percig kell verni, mire összeáll. Azonnal kenjük a tortára, mert gyorsan szilárdul. Ez a krém a rétegek közé és a torta tetejére kerül.

A krémsajtos krémhez keverjük ki a hozzávalókat, majd kenjük a torta oldalára és nyomkodjuk bele a pirított kókuszforgácsot.

4 megjegyzés:

Bianka írta...

gyönyörű

Ami írta...

Nagyon tetszik! Ügyes vagy!

Erinacea írta...

Jajjj, elvesztem!!! Imádom a karamellt! Nyáron karamellfagyi, most karácsonyra karamellkrémes bonbon és likőr, de az a torta még KELL!

mandy tarragon írta...

Örülök, hogy tetszik nektek :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin