2010. december 12., vasárnap

Narancsos-duplacsokis cantuccini


Viki, figyelsz? Megint narancsos-csokis téma van, ezúttal az új kedvencemre, a cantuccinire komponálva.
A tervhez képest két nappal elcsúszva, de megcsináltam a hétre ütemezett ajándékokat, reményeim szerint hétfőn bedobom őket a Magyar Királyi Posta rendszerébe, így talán még kiesik onnan Karácsony előtt a címzettnél.
Annyira beleszerettem a cantuccinibe, hogy nem bírok vele leállni, csakis azért nem fogja kiszorítani Rachel Allen vajas kekszét a No. 1. kedvenc keksz helyről, mert ezzel egy icipicit - de tényleg csak egy kicsit - több munka van. Úgy 5 perccel :)
Karácsonyi hangulat jegyében ebben az ízesítésben most a kakaópor, a fehér csoki és a kandírozott narancs - nyugi, bolti úgyhogy nyugodtan eheti az is, aki fél a narancshéjtól - kötött gyümölcsöző együttműködést. A kiválasztott kontrolldarabok alapján remélem, hogy nem csak nálam lesz sikeres, hanem a címzetteknél is :)
Hozzávalók, 3 tepsinyi süteményhez:
  • 10 dkg vaj
  • 22 dkg cukor
  • 2 tojás
  • 1 teáskanál narancsvirágvíz
  • 35 dkg liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 csipet só
  • 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 5 dkg mandula
  • 5 dkg fehér csokoládé
  • 5 dkg kandírozott narancshéj
A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
A legegyszerűbb az egészet robotgéppel összedolgozni, de ne keseredjen el az sem, akinek csak a két keze van, azzal is csodásan megoldható. A vajat keverjük habosra a cukorral és a narancsvirágvízzel, majd adjuk hozzá a tojást. A lisztet keverjük el a sütőporral, a sóval és a kakaóval, majd a keveréket kanalanként dolgozzuk a tojásos-cukros-vajas keverékhez. Végül gyúrjuk bele a mandulát, a narancshéjat és a nagyobb darabokra vágott csokoládét. Gyúrjuk 3 hurkát, majd tegyük sütőpapírra és süssük addig, amíg a teteje meg nem szilárdul. Mivel itt nem látszik, hogy mikor barnul meg, egy fogpiszkálóval ellenőrizzük, hogy átsült-e, de ne szárítjuk ki!
Vegyük ki, hagyjuk hűlni, majd szeleteljük fel, kb. ujjnyi vastag szeletekre. A tapasztalat azt mutatja, hogy ezt akkor a legjobb elvégezni, amikor kézmeleg a sütemény, melegebben törik, hidegebben morzsál.
A szeleteket tegyük vissza sülni, mindkét oldaluknak kell kb. 6-7 perc.

4 megjegyzés:

Lilla írta...

most már azt hiszem végképp meghoztad a kedvem a cantuccini sütéshez :-)
átkerült a maybe-ből a must have-be

Chef Viki írta...

Látlak ;-)

Még életemben nem sütöttem cantuccinit! Javaslod, hogy veszítsem el ez irányú szüzességemet?

:-DD

Ami írta...

Nagyon jó kis verzió, narancs és csoki az egyik kedvenc párosításom :)

És jelentem, kipróbáltam! :)
Épp ma, és ráadásul 5-féle verzióban.
nagggyon nagggyon finom! (bár nekem sikerült természetesen odaégetni egy kicsit...)

mandy tarragon írta...

Lilla: :)

Chef Viki: mindenképpen :)

Ami: nem gyengén tolod :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin