Kert - Május


Voltam ismét otthon, fotóztam egy kört, aztán kertészkedtem is. A fotókon még az alakítás előtti állapot látszik, remélem jövő hónapban már látszani fog az eredmény is.
Ami most biztosan nem: kikeltek a brokkoli és a karfiol magok, de azokat csak makróval lehetne látni, szóval majd jövő hónapban, illetve a kukorica is növekedésnek indult, de az sem túl látványos (eddig). 
A brokkolit, karfiolt, kukoricát és mángoldot kiszedtem, szétszedtem 1-1 növénykére és visszaültettem, ez elég hervasztó volt még ma, de reménykedem, hogy túlélik a dolgot, alaposan be is locsoltam őket, meg mormoltam az imákat :) A padlizsán és a rebarbara magok mintha morognának a ládában, de ebben nem vagyok biztos, még várom egy hónapot, hogy biztos legyen.
No, de most jöjjenek akkor a képek!

Mángold, még szétültetés előtt. 

Felső sarokban a mángold, középtájt cukkini.

Lilakrumpli. 11 krumplit ástam le, eddig olyan 8-nak látom nyomát, de ez a legnagyobb, szóval még esélyes, hogy a többi is magához tér. Az a terv idén, hogy kicselezem a krumplibogarakat azzal, hogy a krumplibokrokat "elszórtam" a többi növény között, hátha így nem lesz nekik feltűnő. Meglátjuk mi lesz az eredmény.


Pemetefű, amiről tavaly azt hittem, hogy ki se hajtott, de most megjelent egy egész pofás kis bokor. Valami ötlet, hogy mihez lehetne vele kezdeni? Teának gondolom finom...

Virágzik a metélőhagyma. Imádom ezeket a kis lila pompomokat :)

Brutáldús amerikai barna tépősalátaágy. Itt még szedés előtt, de teleszedtem belőle egy nagy edényt és nem nagyon ritkult :) Amire figyelni kell a szedésnél, hogy mindig az erősebb külső leveleket tépjük le, a növény közepét pedig hagyjuk benn, hogy tovább nőjjön. Folyamatosan kell szedni, különben felmagzik. Elvben olyan 4-5 környit tudunk szedni egy növényről, utána érdemes újra vetni - vagy csak hagyni felmagzani és hogy szétszórja a magokat :)

Spenót, idén nem olyan brutál mennyiséget ültettem, mert csak én eszem, de most épp alkalmas salátának. Ami viszont nem látszik, hogy már jön a virág rajta, azokat gyorsan le is csipkedtem, nekem a levél kell, hé!

Kapor. Khm, azért ennél egy kicsit jobb eredményre számítottam, de úgy tűnik, hogy ez a növény nálunk nagyon nem szeret lenni... 



Oregánó és kakukkfű. Egy hónapja jól megléptem őket, meg se látszik rajtuk... Pontosabban, meglátszik, mert bokrosodnak szépen. A zöldfűszerek szeretik, ha vágják őket, akkor lesznek szép dúsak.

Zsálya, virágzik, néhol már ki is van nyílva. Az illata, na az valami fantasztikus :)


És a "kakukktojás" a kert másik végében, a menta és a citromfű. A kisebb merénylet, amit elkövettem ellenük, ezeken sem látszik, sőt, a menta elég erőteljes kísérleteket tesz a térhódításra és a citromfű leigázására. Mielőtt felmerül a kérdés, miért raktuk őket ilyen közel: nem, nem raktuk, a menta a kép bal oldaláról indult el, a citromfű a jobbról...  Most viszont a mentát eléggé megnyírtam, hogy adjak egy lélegzetvételnyi előnyt a citromfűnek, meglátjuk mi lesz.

És ha már emlegettem a szüretet, akkor itt az eredmény:

Egy jó alaposan megtaposott kosárnyi menta - igen, az ott egy bevásárlókosár - és egy nagy tál saláta. A salátát csak megmostam és elmajszoltuk, a mentából pedig még dolgozom. Az első adag mentaszörpöt mindenesetre már elkezdtem csinálni...

Megjegyzések

Andicsek üzenete…
nagyon szép a kerted gratulálok hozzá! Nálunk a fűszernövény projekt nem nagyon jön be, valahogy nem kedveli a család. a kapor nálam elhódította a kertet. eddig nem remekelt az idén viszont a terület egyharmadán kapor erdő virít. ráadásul kb egy aprócska csokor elég is. valamiért most megmaradt. a rebarbidra kíváncsi lettem volna. nálam most derékig ér és félkarnyi virágjai vannak a 3 bokornak. a héten már csináltam pitét és szószt is. eddig ez sem remekelt, most megkergült.szóval jövök máskor is ide kertet nézni!:))
Túry Amália üzenete…
áh csodás a kerted! úgy irigyellek! :D no de sebaj, egyszer majd lesz nekem is több a jelenlegi 3 balkonládánál :)))
mandy tarragon üzenete…
Andicsek: köszi :) Ez igazából a szüleim kertje, igaz, hogy a fejlesztéseket én végzem meg az aratást is :) A kapor nálunk nem szeret. Bár, most már jobban néz ki mint tavaly...
A rebarbara még elég mini, nem nagyon van rajta mit mutogatni sajnos :D A tieid valami gyönyörűek - megnéztem nálad ;) -, magról van vagy palántáztad?

Colors in the kitchen: képzelheted, hogy mennyire fáj a szívem, hogy ilyen messze van :( Majd hozok képeket az erkélyről is, hátha tudok valami jó ötletet adni a három ládához :)

Népszerű bejegyzések