2011. október 25., kedd

Sütőtökös-csokis puszedli


Nem mondanám rá, hogy keksz, mert nem ropogós, hanem olyan puszedli állagú, nagyon finom kis sütemény. A recept alapját Limara keksze adta, annyit változtattam rajta, hogy a gyömbér helyett kardamom került bele. Igen, jellemző, hogy azt tartok anyuéknál is, gyömbért meg nem :)


A sütőtökről még annyit, hogy mézédes, nagyon sötét színe van, és annyira krémes, hogy még. Imádom a sütőtököt, mondtam már?  A krémesre sült tökből "loptam" el egy nyolcadnyit - nagy tök volt -, abból készült ez a puszedli.

Hozzávalók, kb. 30 db nagy kekszhez:

  • 30 dkg finomliszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1/2 teáskanál őrölt kardamom
  • csipet só
  • 18 dkg cukor
  • 10 dkg puha vaj
  • 2 tojás
  • 20 dkg sütőtökpüré
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 10 dkg sütésálló csokilencse - most tejcsoki, de szerintem étcsokival jobb lenne


 A lisztet, sütőport, szódabikarbónát, fahéjat, kardamomot és sót összekevertem. A robotgépbe belekockáztam a vajat és jó habosra kevertem a cukorral és a vanília kivonattal. Ebbe ment bele egyesével a tojás, majd a sütőtök, és kisebb fokozaton a lisztes keverék. Amikor egynemű lett a massza, egészen kis fokozaton még beleforgattam a csokilencsét.


A sütőt előmelegítettem 175 fokra - anyué villany, azon lehet így, a gázon olyan közepesre -, a tepsit kibéleltem sütőpapírral, majd kis kupacokat kanalaztam rá a tésztából. Én kb. fél évőkanálnyi adagokat tettem rá, azokból elég nagy kekszek lettek, a képen lévőkön már csak kb. egy harmadnyi van.
14 perc alatt tökéletesre sültek, kicsit hagytam a tepsin hűlni mielőtt felszedtem, majd rácson hagytam teljesen kihűlni.

4 megjegyzés:

Bianka írta...

De jó

mandy tarragon írta...

köszi :)

Aleda írta...

Nagyon guszták ezek a kis sütemények.

mandy tarragon írta...

Örülök, hogy tetszik :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin