2011. október 31., hétfő

Sütőtökös lasagne

Az ötletet Jamie Oliver Jamie vacsorái című könyvében találtam, és gondoltam, valamelyik halloweeni vacsorán majd "ellövöm". Nos, ez idén sem lett így, viszont mivel a vacsorát idén rendhagyóan november elsején tartjuk, ez a lasagne lett az ebédem.

A tésztát ezúttal én nyújtottam - mivel elfelejtettem, hogy nincs itthon... - szerintem jó lett, de legközelebb egy fokozattal vastagabbra fogom hagyni. Igen, lesz legközelebb, mert illene gyakrabban használni a tésztagépemet :)))

Hozzávalók, 2-3 személyre:
A paradicsomos szószhoz:
  • 1 evőkanál libazsír - nekem most épp ez volt frissen :)
  • 25 dkg darált hús - fele disznó, fele marha
  • 1 fej lilahagyma
  • bors
  • 1 konzerv hámozott paradicsom
  • 1 kis üveg (80 gramm) sűrített paradicsom
  • 2-3 evőkanál ketchup
  • oregánó
  • bazsalikom

A fehér szószhoz:
  • 20 dkg krémsajt
  • bors
  • kb. fél dl tej

A rétegek közé:
  • 1/8 sütőtök - ez egy nagy tök, a kicsiből lehet, hogy kell egy negyed is

A tetejére:
  • 2 nagy marék reszelt sajt - én most füstölt fokhagymás házi sajtot használtam
A tészta:
  • 10 dkg liszt
  • 1 tojás

A sütőtököt tegyük a sütőbe és süssük meg, majd hagyjuk hűlni.
A paradicsom szószt a szokásos módon készítjük el: a zsírban megpirítjuk az apróra vágott hagymát, majd a húst, mehet rá a paradicsom, egy kis víz, a sűrített paradicsom és a fűszerek, fedő alatt pedig megfőzzük. Amikor kész lett, lehúzzuk a tűzről és belekeverjük a ketchupot.
A krémsajtot kikeverjük a tejjel és a fűszerekkel.
A tésztához a lisztet összegyúrjuk a tojással. Kicsit küzdeni kell vele, mert nagyon kemény tésztát kell kapnunk, de higgyétek el, fel fogja szedni az összes lisztet. Négy részre vágjuk és tésztagéppel kinyújtjuk, majd hagyjuk pihenni, de figyeljük, hogy ne száradjon meg.

Állítsuk össze a lasagnét! Az első réteg nálam paradicsomszósz, arra meg a tészta, arra a sütőtök fele és a fehér mártás harmada, majd újra tészta, paradicsomszósz, sütőtök, fehér mártás harmada, tészta, paradicsomszósz, tészta, paradicsomszósz maradéka és a maradék fehér mártás. Az egész tetejére pedig sajt és bors.

Meleg sütőben, 180 fokon pirosodásig sütjük.

3 megjegyzés:

Kreatív konyha írta...

Jó ötlet nagyon. Tetszik!

mandy tarragon írta...

Köszi :)

Lilla írta...

hú nagyon jó, van egy rakott sütőtök receptem, ami majdnem pont ez, csak a tészta nélkül, nyers sütőtökszeletek rétegezve darált húsos paradicsomos raguval, a tetején meg sajt.
ha úgy érzed, nem használod eleget a tésztagépet, csinálj stíriait. én mindig ahhoz szoktam kölcsönkérni anyámét, semmi máshoz :-)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin