Müzliszelet, River Cottage módra


Ma egy olyan reggeli jön a sorban, amivel bizony sok meló van. Ki kell mérni, olvasztani, összekeverni, sütni, megvárni, amíg kihűl, összevágni, csomagolni, szóval macera, macera, macera. De ha a mérleg másik serpenyőjébe azt helyezzük, hogy ezért az egyszeri munkáért cserébe lesz 16 szelet müzlink, amit utána dobozba zárva egy hétig is ehetünk... nos, szerintem megéri a vele való foglalkozást :) Főleg, hogy egy müzliszeletet még reggeli rohanás közben is el lehet ropogtatni.

A receptet Hugh Fearnley-Whittingstall egyik segítője, Tim mutatta be a reggelis részben a River Cottage minden napra sorozatban, azóta megszereztem a könyvet, így a receptet pontosan tudtam követni. A könyvben a műsorhoz képest fél adaghoz szól a recept, de nekem még így is bőven elég volt. 

Hozzávalók, 16 duci müzliszelethez, ha jobban szétteríted, kijön belőle 20 normál is:
  • 12,5 dkg vaj
  • 12,5 dkg mogyoróvaj - én a darabos fajtát használtam, ebből a Lidlben szoktam betárazni amerikai napokon, de a Tescoban is lehet kapni, a nemzetközi részen, csak ott borzasztó drága, ha egyik sincs, akkor mogyoró a darálóba, hozzá pár kanál olaj, só és lehet csapatni :)
  • 15 dkg barnacukor
  • 7,5 dkg méz + egy kicsi a tetejére
  • 1 narancs héja
  • 1 citrom héja - na, jó, nekem lime, de senki nem veszi észre ;)
  • 20 dkg aprószemű zabpehely - Sparban szoktam venni
  • 15 dkg vegyes aszalt gyümölcs - most vörösáfonya, aranymazsola és eper
  • 15 dkg vegyes mag - most tökmag, szezámmag és napraforgómag + egy kicsi a tetejére


A vajat, mogyoróvajat, barnacukrot, mézet és a citrusok héját keverjük össze egy kissé, majd nagyon alacsony lángon olvasszuk őket össze. A száraz összetevőket keverjük össze, majd alaposan forgassuk össze az összeolvasztott dolgokkal, hogy mindenhol átnedvesedjenek. Nyomkodjuk a keveréket sütőpapírral bélelt tepsibe, majd 160 fokon süssük addig, amíg aranybarna nem lesz a széle. Hagyjuk a tepsiben kihűlni, és csak akkor vágjuk fel szeletekre.
Én este csináltam, reggel szeleteltem, így nem morzsálódott nagyon.

Megjegyzések

Beastie üzenete…
jófajta :) köszi
mandy tarragon üzenete…
Beastie: nincs mit :)
Bianka üzenete…
Nagyon jó
mandy tarragon üzenete…
Köszi Bianka :)
Névtelen üzenete…
Köszi, köszi! Holnap megcsinálom, nagyon kíváncsi vagyok milyen lesz. Betti
mandy tarragon üzenete…
Majd írd meg, hogy milyen lett :)

Népszerű bejegyzések