2011. november 11., péntek

Libatepertő és libazsír


Mi mást is adhatnék Márton-napi reggelire, mint egy hagyományos klasszikust? Tepertő, töpörtő, töpörtyű, kinek mi tetszik :) A képen még friss, a zsírnak még nem volt ideje kihűlni. Ki kér? :)

Hozzávalók, kb. 3 maréknyi tepertőhöz és két nagy üveg libazsírhoz:

  • 1,5 kg bőrös libaháj
  • 0,5 dl tej

A libahájat alaposan megmossuk és megtisztítjuk. Nekem most nagy szerencsém volt, mert olyan zacskót sikerült vennem, amiben alig volt toku. Olyan kb. 5x5 cm-es kockákra vágtam, majd egy maréknyit bedobok a lábosba és kavargatva addig sütöm, amíg ki nem sül belőle annyi zsír, hogy befedve a lábos alját. Ekkor megy rá a többi, és addig sütöm, amíg kap egy kis színt. Ekkor leszedem róla a zsírt, amit átszűrve üvegekbe töltök, és hagyom dermedni.
A tepertőből próbálom kinyomni a lehető legtöbb zsírt, majd amikor már nem sül ki több, aláöntöm a tejet, amitől megkapja a végső színét. Papírszalvétára szedve hagyom kihűlni.

3 megjegyzés:

Bianka írta...

Nyelek nagyokat

Araniel írta...

ÉÉÉÉÉÉNNNNNNN!!!!!!!!!!!
Épp az előbb toltam pár falat kacsazsíros kenyeret:D
Liba nem volt a boltban, így kacsacombot sütöttem.

mandy tarragon írta...

Bianka: :)))

Araniel: a kacsazsíros kenyér se rossz :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin