Birsalmasajt, újratöltve


Egyszer már próbálkoztam birsalmasajttal, és háááát, nem ment valami fényesen. Amikor legutóbb otthon voltam, apa egyik ismerősétől kaptunk egy hatalmas zacskó birsalmát, amiből elhoztam magammal egy párat. Az elkészítés nagyon egyszerű volt, bár a "folyamasan kavargatást" komolyan kell venni. Ezúttal  Illéskrisz konyhájában találkoztam egy jól kinéző sajttal, EZT a receptet követtem, azt hiszem megtartom :)

Arra gondoltam, hogy használom végre a szilikonformáimat - pont előző nap beszélgettem róla Szilvivel, hogy nekem is rengeteg van, amit alig használok - úgyhogy készült dínós és kockás a bonbonformákban és kerek és szívecskés a muffin formákban. Hm, többet kellett volna csinálni :)))


Hozzávalók, 11 nagy és 24 kicsi sajthoz:
  • 6 szép nagy és kemény birsalma
  • 1,1 kg cukor - nekem ennyi volt a főtt birsalma súlya
  • 1 lime kifacsart leve - citrom is jöhet, de a boltban egyszerűen nem volt használható citrom :(
  • szilikonformák vagy egy fóliával kibélelt doboz

A birsalmákat felvágtam, kivágtam a magházat és az esetleges sérüléseket - nem tudom hogy vagytok vele, de én még nem találkoztam olyan birsalmával, amiben nem volt legalább egy oda nem illő görcs :) -, majd felszeleteltem és betettem őket a fedeles lábasba. Aláöntöttem egy korty vizet  - tényleg, kb. fél deci lehetett, több biztosan nem -, rátettem a fedelet és nagyon kicsit lángon elkezdtem párolni addig, amíg teljesen szét nem esett a gyümölcs. 
Ekkor átmertem egy másik edénybe, lemértem, hozzákevertem ugyanannyi cukrot, amennyi a súlya volt, majd hozzákevertem a lime levét, és az egészet leturmixoltam.
Vissza a lábosba - ha magas falút használtok, az a legjobb, mert köpköd, de nekem csak alacsony falú van olyan, ami teflonos, úgyhogy azt a taktikát használtam, hogy gyorsan és folyamatosan kavartam -, kb. 15 perc kell neki amíg eléri a megfelelő színt és állagot.

Megjegyzések

Araniel üzenete…
Hú ez nagyon finom lehet:)
mandy tarragon üzenete…
Elég tömény, de nagyon finom :) Gondolkodom rajta, hogy bevonok párat csokival, hogy bonbon legyen belőlük.
Araniel üzenete…
Támogatom :)

Népszerű bejegyzések