Zabkása


Úgy gondoltam, hogy most, hogy vége van a halloweeni posztoknak, novembertől minden hónapban kitalálok egy témát és aköré rendezem a bejegyzéseket.  Ebben a hónapban a reggeli a téma, olyan recepteket igyekszem hozni, amelyek finomak, gyorsan elkészíthetőek, évszaknak megfelelőek, és adnak egy jó kis lökést a nap elején ebben a borongós-hideg időben. 

Az ötletet Hugh Fearnley-Whittingstall River Cottage mindennapra című műsora adta, úgyhogy mivel mással is kezdhetném a sort, mint a zabkásával?

Bevallom, én is azok közé tartoztam, aki abszolút el nem tudta volna képzelni pár éve, hogy a zabkása finom is lehet. De ez a verzió kifejezetten az, krémes, csak egy kis mézet csorgattam bele, hogy édes legyen, de jó lenne reszelt almával vagy banánnal is. Ha szeretitek a tejberizst vagy a tejbegrízt, akkor ezt is érdemes kipróbálni, és jó sok ideig nem éhezik meg utána az ember. 

Elkészíteni kb. 5 perc, komolyan, tovább tart megvárni, amíg fogyaszthatóra hűl, mint az elkészítése. 


Hozzávalók, 2-3 adaghoz:
  • 10 dkg zabpehely - én az aprószeműt használtam, az gyorsabban szétfő, de a nagyobb szemű is használható
  • 3 dl tej
  • 4 dl víz
  • 1 csipet só
  • az ízesítéshez adagonként 1 teáskanál méz

A zabpelyhet összekeverjük egy lábosban a folyadékkal, majd kis lángon, folyamatosan kevergetve addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Olyan állag a jó, mint a puding vagy a tejberizs, eddigre a zabpehely szinte teljesen szétfő, de nem lesz olyan, mint a cement. Adagoljuk ki tálkákba, csorgassuk rá a mézet, hagyjuk fogyaszthatóra hűlni, de még melegen fogyasszuk el.

Megjegyzések

Araniel üzenete…
Ó, de jó, imádom a zabkását. Én mézzel és aszalt gyümivel szoktam készíteni és le szoktam darálni a zabpelyhet, így tényleg olyan lesz, mint a darakása.
Jó ez a tematizálás is :)
Moha üzenete…
A témát díjazom, majd jövök hozzád ötletekért:)

A zabkását nálunk szerencsére szereti mindenki, be is dobom egyik reggel!
Névtelen üzenete…
Nagyon jó téma, igyekszem gyakrabban jönni! A River Cottageban volt egy müzliszelet recept, véletlenül nincs meg neked? Üdv, Betti
mandy tarragon üzenete…
Araniel: ez az aprószemű eleve ilyen összetört jellegű :) Juharsziruppal is próbáld ki, úgy is nagyon jó!

Moha: köszi :)

Betti: sorra kerül, reményeim szerint még a héten :)
Araniel üzenete…
Ma néztem épp az ázsia bt-ben, hogy van ilyen aprószemű is. De jó drága. Érdemes ilyen "aszalt árusnál" venni, ott egész olcsók.
mandy tarragon üzenete…
Ó, én a spargazdaságost szoktam venni, az talán 180 ft / 500 gramm :)
Névtelen üzenete…
A zab belülről melegít, hideg évszakban kimondottan ajánlott. Én nem mindig főzöm, csak meleg mézes tejbe keverem, mint a müzlit.

Népszerű bejegyzések