Kert 2013 - Jó szomszédi viszonyok

Február van, a kertben még nincs igazán tennivalónk, viszont ez jó alkalom arra, hogy beszélgessünk egy kicsit a növénytársításról. A biokertészet arra alapszik, hogy kihasználjuk a növények azon tulajdonságát, hogy bizonyos növények egymás társaságában nagyon jól fejlődnek és egymás kártevőit is elűzik. Persze, soha nem lesz olyan kártevő mentes a kert, mintha lepermeteznénk, de egy pici kertben, mint az enyém, ez nem is számít, valószínűleg, amennyi megterem, az is bőven elég lesz.

A rossz szomszédságok, amiket érdemes elkerülni:
bab - hagyma
petrezselyem - fejes saláta
káposztafélék - hagyma
sárgarépa - paradicsom
vöröskáposzta - paradicsom
burgonya - hagyma


A jó szomszédok, amiket viszont érdemes egymás mellé ültetni:
bab - káposztafélék
káposztafélék - cékla
paradicsom - hagyma
paradicsom - káposztafélék  (kivéve a vörös!)
paradicsom - zeller
paradicsom - bokorbab
sárgarépa - hagyma  (védik egymást a répalégy illetve a hagymalégy ellen!)
pasztinák - hagyma
saláta - retek (csak így ültesd és megszabadulsz a földibolháktól)
saláta - bab
saláta - uborka
saláta - bokorbab
saláta - cékla
saláta - mángold
borsó - káposztafélék
borsó - zeller
zeller - káposztafélék
uborka - káposztafélék
burgonya - késői káposztafélék
burgonya - borsó
burgonya - lóbab
eper - hagymafélék, különösen a fokhagyma

Ezekre érdemes figyelni a kertben, és akkor elvileg minden rendben lesz :) A paradicsom előtt egyébként érdemes állítólag lóbabot vetni, és lesarabolni, amíg még lágy a szára, majd erre ültetni a paradicsom palántákat. A lóbab gyökerei a talajban megkötik a nitrogént, amit a paradicsom remekül tud hasznosítani, a zöld tömeg pedig lassan belerohad a talajba, így táplálja a növényt.

A februári feladat még, hogy - ha eddig nem tettük meg - előszedjük a növények magjait, amit majd ültetni akarunk, érdemes most kiválasztani a fajtákat, amiket majd termeszteni szeretnénk és még juthat idő a cserélgetésre is! Vannak növények, amiket már februárban el kell kezdenünk pohárkákban nevelni, ezeket is elkezdhetjük. Én idén karfiolt, brokkolit és hagymaféléket nevelek elő, február végén pedig majd bekerül a kert földjébe a sárgarépa, a pasztinák, a retek, néhány saláta és a korai borsó, valamint az elővetemények (lóbab, spenót, borsó).

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések