Valentin napi sütemény


Bevallom őszintén: engem hidegen hagy a Valentin nap. Se nem zavar, se nem vagyok oda érte, nem is tartjuk, viszont ilyenkor olyan jópofa süteményeket lát az ember mindenfelé, hogy függetlenül az alkalomtól, pár elkészítéséhez nekem is kedvem támad. Ez a sütemény az egyik.

Maga a recept nem is annyira érdekes, mert bármilyen kevert tésztából elkészíthető. A lényeg a formázáson van, hogyan is kerül a szív a sütemény közepébe? A dolog egyszerű: a tésztát ketté vesszük, az egyik felét megszínezzük - én Wilton zselés ételfestéket használtam -, megsütjük, felvágjuk, kiszaggatjuk, majd elrendezzük a formában és ráöntjük a tészta másik felét és újra megsütjük. Az eredeti ötletet ITT találtam, abban tökkel volt elkészítve, de most épp ez a szívecskés forma az aktuális.

Szent Patrik napra lóherével, Halloweenre tökkel, Karácsonyra fenyőfával, cicarajongóknak cicával, lányoknak virággal, fiúknak kisautóval, szóval a variációk száma végtelen. Kicsit időigényes, mert kétszer kell sütni, de szinte semmi kézügyességgel látványosat lehet alkotni. 

Aki szeretné, csokival behúzhatja a tetejét, de annyira édes, hogy erre semmi szükség nincs. A leeső tortarészekből cake popot készítettem másnap, azt is megmutatom hamarosan :)

Hozzávalók, 28 cm-es formához:

  • 40 dkg liszt - nálam a fele zabliszt, de nem kötelező
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1/2 teáskanál szódabikarbóna
  • 25 dkg vaj
  • 20 dkg cukor
  • 2,5 dl tej
  • 5 tojás
  • pár csepp zselés ételfesték - Wilton
  • vaj és zsemlemorzsa a formához


A vajat picit megolvasztom, hogy könnyedén fel lehessen habosítani a cukorral. Egyenként hozzákeverem a tojást, majd a liszt felét a sütőporral és a szódabikarbónával, a tejet és a liszt másik felét. A tésztát ketté veszem, az egyik felébe belekeverem az ételfestéket.


A sütőt előmelegítjük 170 fokra, a formát kivajazzuk, kizsemlemorzsázzuk és eloszlatjuk benne a színes tésztát. Kb. 50 perc alatt sül át, 10 percig a formában hagyjuk hűlni, majd kiborítjuk és hagyjuk teljesen lehűlni. Kb. ujjnyi szeletekre vágjuk, kiszúrjuk belőle a formát - most szívet -, a sütőformát újra előkészítjük, majd egy pici fehér tésztát öntünk az aljára, és beleállítjuk a szíveket, a maradék tésztát pedig ráöntjük. Ne aggódjatok, ha esetleg nem éri körül, fel fog majd jönni!

Újra a sütőbe tesszük, kb. újabb 50 perc kell neki, hogy átsüljön. A sütés felénél nekem kicsit le kellett nyomkodni a szíveket, mert felúsztak a tetejére, de így legalább szépen "felálltak" az oldalukról.




Megjegyzések

Kati üzenete…
Hogy mik vannak:) Ki nem találtam volna, de nagyon ötletes:)
mandy tarragon üzenete…
Magamtól én sem, de az a tökös kép elindította a fantáziámat :)
Okki üzenete…
Nekem is tetszik, szép lett. :)
Böbe üzenete…
Nagyon ötletes! Tetszik:))
mandy tarragon üzenete…
Köszönöm szépen, aranyosak vagytok :)
Vicuska üzenete…
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Vicuska üzenete…
http://vicuska13.blogspot.com/2012/02/valentin-napi-szivbol-szeretettel-keksz.html

Én is készítettem, hasonlót, mutatós és finom is lett!
Az előbb rosszul tettem be a linket, ezért töröltem a bejegyzést :)
Unknown üzenete…
Sziasztok! Én ma csináltam meg a sütit próbaként,de nekem nem olyan száraz a tészta mint a képeken,hanem olyan,mintha olajban tocsogna a közepe...:/ Tudnátok segíteni mit rontottam el?
mandy tarragon üzenete…
Látatlanban csak annyi ötletem van, hogy nem sült át, vagy a vajat nem keverted el elég jól a cukorral, vagy a vaj nem volt jó minőségű. Egyszer jártam úgy én is, hogy kicsapodott a vaj a tésztából egy banánkenyérnél, de ha csak a közepe olyan, akkor az nem sült át.

Népszerű bejegyzések