2013. február 23., szombat

Pórés-spenótos pite


A pite alapját képező spenótos pitét Lillánál láttam meg, már elkészült párszor, úgyhogy most fotó is tartozik hozzá. Túlzás nélkül állíthatom, hogy ez az egyik legjobb zöldséges pite, amit valaha ettem, és nagyszerűen lehet variálni attól függően, hogy épp minek van szezonja.

Aki eszik húst, az nyugodtan keverjen a töltelékbe pirított szalonnát, de mivel én most böjtölök, ez kimarad. Ez a pite 4 embernek bőségesen elég főétel, főleg, ha egy nagy adag friss salátát is adsz mellé :)

Hozzávalók, 26 cm átmérőjű piteformához:
A tésztához:
  • 9 dkg vaj
  • 1 és 1/4 bögre liszt (1 bögre = 2,5 dl), nekem most ebből 1/4 zabliszt
  • kb. 1/3 bögre hideg víz - ne egyszerre add hozzá!

A töltelékhez:
  • 1 szál póréhagyma
  • 1 evőkanál olaj
  • 10 dkg bébispenót
  • 17,5 dkg tejföl
  • 3 tojás
  • 10 dkg dán fehér sajt - sós, könnyen morzsolódó fajta pl. feta is jó
  • bors
  • szerecsendió


A vajat elmorzsoljuk a liszttel, majd a vizet apránként hozzáadva kemény tésztát gyúrunk, kinyújtjuk, kibéleljük vele a piteformát, majd kb. fél órára a hűtőbe tesszük, hogy a tészta visszadermedjen.

Közben készítsük elő a tölteléket: a póréhagymát az olajon pirítjuk meg egy kissé, dobjuk rá a spenótot, majd fedő alatt pár perc alatt fonnyasszuk meg. Vegyük le a tűzről, hagyjuk kihűlni.

A sütőt melegítsük elő 200 fokra. A tésztát szurkáljuk meg és kb. 15 percig süssük elő. Nekem kicsit felpuklisodott, de nem kell megijedni, majd a töltelék lenyomja.

A tojásokat ketté szedjük, a sárgáját kikeverjük egy pici tejföllel, lekenjük vele a tésztát egy vékony rétegben, és további 5 percig sütjük. A maradék sárgáját hozzáadjuk a fehérjéhez, megy bele a maradék tejföl, bors, szerecsendió - én a sót kihagytam, mert elég sós volt a fehér sajt -, az egészet jól elkeverjük, majd belemorzsoljuk a fehér sajtot és beleforgatjuk a pórés-spenótos keveréket.

A tésztát kivesszük, kicsit hagyjuk hűlni, közben a sütőt visszavesszük 150 fokra. A tölteléket eloszlatjuk a tésztaburokban, és addig sütjük, amíg a teteje meg nem szilárdul és nem kap egy kis színt.

3 megjegyzés:

Lilla írta...

a zabliszt mennyire befolyásolja az omlós tésztát?

Kati írta...

Hát ez tényleg nagyon jól néz ki, s én imádom a spenótot.

mandy tarragon írta...

Lilla: ekkora mennyiségben sem ízben, sem omlósságban nem befolyásolja a tésztát, csak ugye nem olyan szép fehér. Ha kicsit bátrabb lennék, akkor szerintem fele arányban is bele lehetne tenni.

Kati: próbáld ki, nagyon finom :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin