2013. február 1., péntek

Sütőtökös fánk


Igen, igen, itt a farsang, igazán posztolhattam volna már régen valami szuperfenomenális fánk receptet. De ami azt illeti, nem igazán vágytam rá. Őszintén szólva, nekem akkora sokk általában a karácsonyi-szilveszteri időszak, hogy januárban legkevésbé sem a farsangi ételekre vágyom, főleg nem a fánkra.

Most viszont már megérett bennem a gondolat, hogy jó lenne egy fánk, viszont ugye, amíg Pesten vagyok a másfél személyes háztartásomban, nem igazán akartam nekiugrani. Otthon viszont, ugye az más, ott vagyunk rá elegen. A sütőtökös fánk már régóta érdekel, EZT a receptet próbáltam ki, szerintem egy kicsit kevesebb cukrot és egy kicsit több sütőtököt még elbírna, de egész finom.

Fontos, hogy a sütésnél jól eltaláljátok az olaj hőmérsékletét, mert ha túl meleg, akkor nem sül át -sajnos egy-két fánk nekem is így járt :( -, ha nem elég meleg, akkor meg túlságosan megszívja magát.

A cukorba forgatás nem kötelező, de nagyon finom lesz tőle. És most őszintén: a fánk egyébként is kalóriabomba, az a kis cukor már igazán nem számít...

Hozzávalók, egy tucat fánkrobothoz:
  • 5 dkg puha vaj
  • 1/2 bögre cukor (1 bögre = 2,5 dl)
  • 1 nagy tojás
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 1/2 bögre sült sütőtök, összetörve
  • 2-3 bögre liszt - az eredeti recept szerint csak 2, de nekem kellett a 3
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 1/2 teáskanál őrölt fahéj
  • 1/4 teáskanál őrölt gyömbér
  • 1/4 teáskanál só
  • 1/4 bögre kefír - az eredeti írót ír, de próbáltatok már egy faluban írót szerezni? :)
  • olaj a sütéshez
  • fahéjas porcukor a forgatáshoz - kb. két bögrényi, de nem fog kelleni mind, csak ugye a forgatáshoz kell a mennyiség

A lisztet összekeverjük a sütőporral, sóval, fahéjjal és gyömbérrel. A vajat habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a tojást, a vanília kivonatot és a tököt. Belekeverjük a lisztes keverék felét, majd hozzáadjuk a kefírt, és belegyúrjuk a liszt másik felét. Kicsit kemény, de rugalmas tésztát kell kapnunk.


Kicsit pihentetjük, majd lisztezett deszkán kinyújtjuk kb. 1 centi vastagra. Szaggatjuk, a leeső részeket újragyúrjuk és ismét kiszaggatjuk.


Egy magas falú lábosban vagy fazékban olajat melegítünk - kb. 2 ujjnyit -, és a fánkokat mindkét oldalukon kb. 1 percig sütjük. Lecsöpögtetjük és még forrón beleforgatjuk a cukorba.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin