2013. szeptember 9., hétfő

Körtés pite


Az ihletet ehhez a pitéhez Citromhab körtetortája adta, a tészta kicsit más, de amúgy nagyon hasonlít. A torta apropója az volt, hogy a heti hűtőtakarításnál szembesültem vele, hogy legalább tíz kisebb körte üldögél a hűtőben a sorsára várva, úgyhogy egyértelmű volt, hogy ez lesz a vasárnapi mert-megérdemeljük sütemény, ezzel együtt a hétfői-keddi uzsonna.

Hozzávalók, egy 26 cm-es piteformához:
A tésztához:
  • 10 dkg vaj
  • 15 dkg liszt
  • csipet só
  • 1 tojás
A töltelékhez:
  • 10 darab kis körte - ez kb. 1 kg 
  • 2 evőkanál barna cukor
  • 1 csomag  - 37 gramm - vaníliás pudingpor

A tésztával kezdjük: a vajat lereszelem, összekeverem a liszttel, majd a tojás és a só hozzáadásával gyorsan tésztává gyúrom. Fóliába csomagolva a hűtőben pihentetem egy órát.
A töltelékhez a körtét kimagozom, meghámozom, kockákra vágom, majd hozzá adom a cukrot és a pudingport. Állhat pár percet, közben megkavarom párszor.
A sütőt előmelegítem 180 fokra.
A tésztát kb. 2-3 mm vastagra nyújtom, kibélelem vele a piteformát, megtöltöm a töltetékkel majd a meleg sütőben kb. 40 perc alatt készül el. Nem árt alá tenni egy tepsit, hogy ha esetleg kibugyogna a töltelék, ne a sütőt kelljen majd takarítani. A felvágással megvárom, amíg langyosra hűl, ekkor a töltelék kicsit megdermed és szépen lehet szeletelni. Falánkok melegen, fagylalttal is fogyaszthatják :)

2 megjegyzés:

Zsuzs írta...

Szia,
a kép alapján nagyon guszta!
Deeeee, a hozzávalókban feltüntett pudingport hova teszed? Vagy csak ott maradt és nem cserélted le a keményítőre?
Köszi
Zsu

mandy tarragon írta...

Jogos :) Általában keményítővel szoktam csinálni az ilyen gyümölcsös pitéket, kijavítottam :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin