3 lépcsős vetésforgó


Nos, mivel nekem pont három ágyásom van, a következő években ezzel a modellel fogok dolgozni, aztán majd meglátjuk, hogy mennyire lesz tartható a dolog :) Ha nagy lyukak lesznek benne, akkor persze valamivel muszáj lesz kitölteni.

Az első éves tervben az én ágyásaimra lebontva ez annyit jelent, hogy mivel idén a harmadik ágyásom volt a paradicsomos ágyásom, ezért jövőre az lesz a "leveles", az első ágyás a "terméses" és a középső a "hagymás", aztán értelemszerűen csak shiftelni kell őket. 

Az évelő virágok és az eper kikerülnek majd az ágyásokból, mert egyébként sincs ott túl jó helyük. 

Az őszi előkészítésnél (október közepe-vége) a vetésforgó kialakítása annyit jelent, hogy a komposzt elterítése és bekapálása után az első ágyás üresen marad, a második ágyában kerülnek a fokhagymák és az áttelelő hagymák, a harmadikba pedig a téli saláták, áttelelő saláták. 

Tavasszal az első ágyásba kerül a borsó, a másodikba a répa, cékla, pasztinák, a harmadikba pedig a tépősaláták.

Második lépésként az első ágyásban a borsót felváltja a paradicsom, paprika, cukkini, és a sütőtök, a második ágyásba ha minden jól megy, akkor krumpli, földimogyoró, karalábé, és újhagymának szánt hagyma kerül, a harmadikba pedig brokkoli, karfiol és káposzták.

A váltás az őszi-téli vetésnél jön, akkor shiftelődik a sor: 1. téli leveles zöldek, 2. üres, 3. áttelelő hagymafélék.

Az ötletet Pinteresten találtam - hol máshol :) -, az eredeti cikket IDE kattintva érhetitek el.

Megjegyzések

gionetta üzenete…
Nekem 5 ágyásom van, így azok mennek évente arrébb. Csak a szamóca vándorol két évente, a mellett lévőket variálom kissé. De az idén semmit sem ért a termés. Remélem jövőre nagyobb sikereket érhetek el! Köszönöm az ötleteket és további jó kertészkedést! :-))

Népszerű bejegyzések