2013. szeptember 23., hétfő

Mini Eszterházy


Szóval az úgy volt, hogy az "amerikai nagynénim" meglátogatott. Már tudtam,hogy kb. mikorra fogok beférni a szoros táncrendbe, és mivel mostanában volt a születésnapja, gondoltam meglepem. Azt hiszem sikerült :) Nem vagyok teljesen elégedett a torta csíkozásával, de azért nem lett annyira rossz.

A tortának többfajta receptje van fenn az interneten, én a vajkrémes verzióra szavaztam, Praliné Zsuzsi receptjét használtam. Az eredeti mennyiségből nekem 2 ilyen kis tortám lett, illetve a maradék krémből és a piskóta vágási hulladékából még csináltam egy kis piskótás-krémes semmiséget is, ami akár pohárkrémnek is elmenne.

Lehetne persze kisebb mennyiségből is csinálni, de nekem így volt kényelmesebb, hogy egyben sütöttem ki a lapot és abból vágtam ki a minitorta emeleteit. A krémnél fontos, hogy hagyd kihűlni a pudingot, mert nagyon folyni fog a krém, ha nem így teszel :)

Hozzávalók, a fent említett mennyiséghez: 
Tészta:
  • 5 tojásfehérje
  • 15 dkg cukor
  • 15 dkg darált dió
  • csipet fahéj
  • 5 dkg liszt 
Krém:
  • 4 dl tej
  • 1 csomag (37 gramm) vaníliás pudingpor
  • 10 dkg porcukor
  • 15 dkg vaj
  • 10 dkg darált dió
Díszítés:
  • 10 dkg darált dió
  • 10 dkg fehércsoki
  • 4 dkg étcsoki

A tésztával kezdjük, mert annak ki kell majd hűlnie. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük a cukorral, majd beleforgatjuk a diót, a fahéjat és a lisztet. Én a masszát egyben sütöttem egy sütőpapírral bélelt gáztepsiben, 180 fokon, kb. 10 perc alatt. Figyeld közben, mert ha vékonyra sikerült kenni, akkor lehet, hogy kevesebb idő kell. A tésztát hagyjuk kihűlni, lehúzzuk róla a papírt, majd 8 cm-es köröket vágunk ki belőle. Egy kis tortához 4-5 lap kell majd.

A krémhez a pudingporból és a tejből krémet főzünk, hagyjuk kihűlni. A vajat habosra keverjük a cukorral, majd fellazítjuk a pudinggal, és megy bele a darált dió. 

Összeállítjuk a tortát. Ehhez ha van tortakarikánk, akkor használjuk nyugodtan. Tésztalap-krém-tésztalap-krém, ezt ismételjük amíg elérjük a kívánt magasságot, a tetejére tészta kerüljön, egy kevés krémet pedig tegyünk félre a díszítéshez. A tetejére felolvasztjuk a kétféle csokit, a fehérrel behúzzuk a tetejét, majd a feketével csigavonalat rajzolunk rá. Én ezt egy zacskóval csináltam, aminek kivágtam egy picit a sarkát. Amíg nem dermed meg a csokoládé: megadjuk a mintát. Elvileg felváltva kellene ki-be meghúzni a csokit egy fogpiszkálóval, hát nekem ezt a váltakozás hiányzik :)
A torta szélét húzzuk be a maradék krémmel, majd panírozzuk a darált dióval.

2 megjegyzés:

Praliné Zsuzsi írta...

De jó lett ilyen mini méretben!! :)

mandy tarragon írta...

Hát még ha a csíkozás is tökéletes lenne :) Nagyon jó a recepted, Zsuzsi :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin