2009. augusztus 4., kedd

(majdnem) Máglyarakás


Akartam sütni hétvégén máglyarakást. De valami nem jött össze, ez a hétvége már csak ilyen volt nekem :D Szóval, felvertem a habot. Két dolgot tudok elképzelni: kevés volt a fehérje vagy régi volt a tojás, de valahogy nagyon kicsi lett a hab :( Szerencsére az ízére nem volt panasz.

Hozzávalók, 1 közepes tepsihez:
  • 1 kalács (~40 dkg)
  • 3 tojás
  • 3 evőkanál cukor
  • 3 dl tej
  • egy marék mazsola
  • egy marék darált dió
  • 2 szép alma
  • fahéj
  • egy kis méz (nem volt itthon baracklekvár)

A kalácsot felszeleteljük, nagyobb darabokra tépkedjük és kibéleljük vele a tepsi alját. A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját kikeverjük a cukorral, majd simára keverjük a tejjel. Ezután a tejes-tojásos keveréket kicsit folyamatosan kevergetve megmelegítjük, és leöntjük vele a kalácsdarabokat. Megszórjuk mazsolával és dióval. Az almákat meghámozzuk és nagyon vékonyra vágjuk*, összeforgatjuk a fahéjjal, majd elrendezzük a sütemény tetején. Előmelegített sütőben kb 15 percig sütjük. Én megvártam, amíg finom sültalma illat lesz :). Közben felverjük a tojásfehérjét, ha kész, akkor óvatosan beleforgatunk kb 1 evőkanál mézet. Kivesszük a süteményt a sütőből, ráhalmozzuk a tojáshabot, majd visszatoljuk. Ha van felső sütés fokozat a sütődön, akkor tedd arra. Pár perc alatt megsül a tojáshab teteje, ekkor gyorsan ki kell venni.
Szeletelni is lehet, vagy csak kanállal szedni.

* Ha nem akarsz azzal szórakozni, hogy vékonyra vágod az almát, akkor vágd szélesebbre és párold meg egy kicsit.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin