Szedres túrótorta



Még a múlt héten, mielőtt elvágtam volna magam a világtól egy kis időre (=nyaralás), gasztro-szörföztem, és eljutottam Flat-Cat oldalára. Nézegettem a képeket, olvastam a recepteket, mire egyszercsak megszólalt a Párom a hátam mögött: "Sütsz nekem ilyet?" Erről a szedres túrótortáról volt szó. Én nem szeretem se a szedret, se a túrós süteményeket, úgyhogy nem tudok nyilatkozni, de Párom, Nagymamám, Anyukám, Apukám, Ángyikám szerint nagyon finom volt. Anyukám külön megdícsért, hogy minimális edény elhasználásával (=1 db, és a sütiforma) sikerült elkészítenem.
Robotgéppel csináltam, mert szeretem, ha szép egyenletes a massza, és csak kisebb darabokban van benne a túró, szerintem így sokkal szebb. Ha nagyobb darabokban van a túró, akkor meg rusztikusabb, kinek mi tetszik jobban :)

Hozzávalók, 1 gyümölcstorta formához:
  • 50 dkg tehéntúró
  • 20 dkg szeder (ennyi volt a bokron..., mehet bele kicsit több is)
  • 10 dkg cukor
  • 5 dkg gríz, leánykori nevén búzadara
  • 1 csomag vaníliás cukor vagy vanília kivonat
  • ide még jönne egy citrom héja és leve, de én ezt kihagytam
  • vaj és zsemlemorzsa a formához

Az elkészítés arcpirítóan egyszerű: a szedren kívül mindent dolgozzunk össze a robotgéppel vagy kézi mixerrel, kenjünk ki egy tortaformát vajjal, szórjuk be zsemlemorzsával. Öntsük bele a masszát, szórjuk meg a szederrel, majd toljuk a sütőbe. 180 fokon kb 40 perc alatt kész lett. Akkor jó az állaga, ha megnyomkodod a tetejét és kicsit rugalmas.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések