2009. augusztus 10., hétfő

Mustáros csirkemell krumplipürével


Nem olyan régen a Lidlben francia hetek voltak (minden évben kétszer van, kb), megmaradt pár dolog, amit kitettek az akciós állványra, többek között egy kis csomagot, amiben háromfajta mustár volt összecsomagolva: egy dijoni, egy petrezselymes és egy darabos, amiben még benne vannak a magok. Nagyon jó ára volt ahhoz, hogy kipróbáljuk, a három kis üveg került együtt 500 forintba. Nem csalódtunk, finom mind a három verzió. A darabossal kapcsolatban már volt egy elképzelésem, hogy mihez fogom felhasználni: hússzelet, só, bors, a teteje pedig megkenve a mustárral, sütőben sütve. Nyamm.
Mellé pedig valami, ami felfogja a szaftot, hogy semmi ne vesszen kárba: egy finom, kicsit kemény, krémes krumplipüré. Vasárnapi ebédnek is el tudom képzelni. Saláta körettel 90 napos diétában fehérjenapon fogyasztható.

Hozzávalók, 4 személyre:
  • 2 egész csirkemellfilé (~80 dkg, 960 Ft)
  • bors
  • olaj
  • 4 teáskanál darabos mustár (kicsi üveg fele, a Lidl-ös verzióval számolva ~90 ft)
  • 2 dl víz
  • alufólia

A krumplipüréhez:
  • 1,2 kg krumpli (~120 ft)
  • 2 dl tej (~40 ft)
  • 3 evőkanál vaj vagy margarin
  • egy csipet őrölt szerecsendió
  • kakukkfű (szárított is lehet, de ha van friss, azzal finomabb)
  • só (fűszerek, vaj összesen legyen 200 ft)
Összesen 1410 ft, 4 személyre, fejenként kb. 355 ft.

A krumplit meghámozzuk, összedaraboljuk, sós vízben feltesszük főni. A sütőt begyújtjuk, előmelegítjük 180 fokra. A csirkemelleket félbe vágjuk, majd hosszanti irányban ismét félbe. A darabokat kissé kiklopfoljuk. Meghempergetjük olajban, sózzuk, borsozzuk, egymás mellé tesszük őket egy tepsiben. A tetejüket megkenjük a mustárral majd óvatosan alájuk öntjük a vizet és lefedjük a tepsit alufóliával. 15 percre a sütőbe toltjuk.


A megfőtt krumplit összetörtjük, elkeverjük a vajjal, sóval, szerencsendióval, kakukkfűvel és tejjel. Addig keverjük, amíg krémes állagú nem lesz. Így egy kicsit kemény marad, ha folyósabban szeretitek, akkor tegyetek még bele egy kis tejet.
A tepsit megszabadítjuk az alufóliától, visszatoljuk a húst a sütőbe és addig sütjük, amíg pirosra nem sül, ez körülbelül még 10 perc. A kész húst még kicsit hagyjuk pihenni, mielőtt tálaljuk.


Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin