Narancsdzsem

Megint karácsonyi recept jön, olyasmi, amit akár ajándékba is el lehet készíteni. Szoktam mondani, hogy rühellem a Karácsonyt, de ez nem teljesen igaz. Azzal a koncepcióval nincs bajom, hogy szeressük egymást, legyünk együtt, stb. Bár, én igyekszem egész évben szeretni azokat, akik fontosak, de ez most nem is lényeges. :) 
A Karácsony körüli vásárlási vegyél-nagyobbat-többet-drágábbat-mindenáron bulitól viszont kiver a víz. Olyasmi érzés fog el, mint amikor a reklámban megszólal a kellemes bariton, miszerint "Ha Ön szereti a gyerekét, akkor ... gumicukrot vesz neki". Mert ugye ha nem veszem meg, akkor szaranya vagyok...
Ennyi kis filozófiai bevezető után akkor el is mondanám, hogy idén is az a projekt, hogy "időt" adjak ajándékba. Szóval, igyekszem szinte mindenkinek olyan ajándékot adni, ami vagy a konyhából vagy a varródobozból kerül ki, és lehetőleg hasznos és örömet okoz. Ilyen ez a narancsdzsem is. 

A narancshéj felhasználásával kapcsolatban sok embernek vannak fenntartásai, bevallom, én sem vagyok teljesen kibékülve vele. Ugyanis ahhoz, hogy a narancs/citrom/mandarin ne rohadjon oda a boltok polcaira, kezelni kell a héjukat. Egyesek szerint ezt alapos sikálással el lehet távolítani, mások szerint viszont a sikálás annyi, mint halottnak a csók.
Én úgy gondolom, hogy annyira kevés narancshéjat fogyasztok, hogy ennyi rizikó belefér. Majd ha nem fogok kólát inni meg chipset enni soha, és nem a kristálytiszta budapesti levegőben járok dolgozni, akkor száműzöm azt az évi 5-6 narancs héját is. :)
Aki viszont nem akarja bevállalni ezt a rizikót, az egyszerűen hagyja ki a receptből a narancshéjat és használja csak a húst, úgy sem lesz rossz az eredmény. Nem akarok ebből vallásháborút csinálni, viszont ha valakinek van egy felesleges narancsfája, azt szívesen befogadom :)

Hozzávalók, 7 kis üveghez:
  • 5 db narancs 
  • 1 hüvelykujjnyi gyömbér
  • 35 dkg cukor - a cukor legyen a narancs tömegének a fele
  • 1 evőkanál dzsemfix

A narancsokat alaposan megsikáljuk, megtöröljük. Két narancsnak lehántjuk a sárga héját a citrushámozóval. Ha nincs ilyen kis alkalmatosságod, akkor krumplihámozóval húzd le, és vágd fel apróra. A narancsokat pucoljuk meg, vágjuk apróra. A gyömbért pucoljuk meg, és reszeljük a narancshoz. Mérjük le, adjunk hozzá annyi cukrot, amennyi a tömege fele. Keverjük jól össze, hagyjuk állni, kb. fél órát.
Kis lángon forraljuk fel, amikor kezd szétesni a gyümölcs, akkor keverjük bele a dzsemfixet, főzzük lobogó lángon addig, amíg el nem kezd zselésedni. Nekem elég volt ehhez kb. 2 perc. Tiszta üvegekbe töltjük, fejreállítjuk pár percre, majd hagyjuk kihűlni. A dzsemfix miatt nem kell dunsztolni.

Megjegyzések

Bianka üzenete…
Még nem igazán ettem narancsdzsemet, de biztos fincsi. Szép a színe
mandy tarragon üzenete…
Ízre leginkább édes, kicsit kesernyés. Mondjuk, ha kevesebb héj kerül bele, akkor kevésbé kesernyés, de szerintem ez hozzátartozik a narancshoz :)
Macus üzenete…
Lehet, hogy idén én is csinálok ilyet. Köszi a receptet!
Én is szeretek időt ajándékozni, azt szeretek/szeretnék kapni.
DebiGabi üzenete…
Nagyon guszta.
Viszem is receptet, nagyon szeretem a narancsdzsemet.
Gomba üzenete…
Szia!

Ebből kb. mekkora mennyiség (hány kis üveg) lett?
Illetve meddig áll el? Ez lehet hülye kérdés, de ha ajándéknak szánom azért fontos lenne tudnom :)
Köszi!

M
Gomba üzenete…
Kérdés első fele visszavonva! Megtaláltam :)

M
Csibe üzenete…
Gyönyörű színe van! ...és biztosan finom is!
mandy tarragon üzenete…
Macus: :) Remélem bejön a recept.

Belly: bizony, egy kis adag már el is fogyott :D

DebiGabi: vidd és fogyaszd egészséggel :)

Gomba: talán annyi még segít, hogy egy ilyen kis üvegbe kb. 80 gramm fér (legalábbis ennyi paradicsom volt benne ;) ).
Eltarthatóság. Nos, mivel nem 1:1-ben van benne a cukor, nem állítanám, hogy évekig ellesz a polcon, de szerintem tavaszig mindenképpen kitart, legalábbis a többi dzsememmel ez a tapasztalat.

Csibe: köszi :) Kifejezetten jót tett ennek a narancsnak a főzés, megszépült tőle :D
Melinda üzenete…
Hétvégén csináltam egy ehhez nagyon hasonló dzsemet, azzal a különbséggel, hogy az én narancsaim előtte két hétig szilvapálinkában úszkáltak :-))) Adtam még hozzá pár frissen pucolt narancsot, gyömbérport, és a Vásárcsarnokban található Vanília komplett nevű vaníliáscukrot (benne a pici fekete pöttyökkel). A pálinka kirotyogott belőle, az illata viszont nagyon jó lett, az íze picit kesernyés, de vajaskenyérrel isteni!
Szerintem is érdemes 1-2 üveggel így karácsony előtt rottyantani egy kis dzsemet :-)
Szép Adventet!
mandy tarragon üzenete…
Melinda, ez is jól hangzik :) A pucolt narancsot áztattad pálinkába, vagy héjával együtt?
Melinda üzenete…
Megpucoltam őket, vékony karikára vágtam, előtte pedig vékonyan éles zöldséghámozóval a héjából is vágtam csíkokat. Ezeket így vegyítve áztattam, volt benne egy citrom is ugyanígy, majd amikor a levárt főztem, kiválogattam a héjat és csak a gyümölcsöt főztem.
mandy tarragon üzenete…
Köszi a választ, feljegyeztem :)

Népszerű bejegyzések