2012. december 6., csütörtök

Áfonyás minigombóc


Ami eredetileg Nutellás lett volna, na de így jár az, aki elfelejti, hogy elfogyott a Nutella már vagy egy hónapja, és nem vett másikat...

A krumplitésztás ételek nekem hozzátartoznak a télhez, és mivel egy tésztából sok-sok fajta étel készülhet, nem is szoktam keveset begyúrni belőle. Alapnak egyébként jó az előző napról megmaradt, kiszáradt krumplipüré is, egy tojással és némi liszttel teljesen jó lesz abból is. 

Az alaptésztából készülhet mákos gombóc, krumplileves (most azt is csináltam), mákos nudli, szilvás gombóc, rántásos galuska, gnocchi, sőt a lengyel pirog is valami hasonló tésztából van emlékeim szerint. Ebből csak azt akarom kihozni, hogy ha ügyesen átgondoljuk, akkor ezzel az alappal az egész heti menü megvan, viszonylag gyorsan és változatosan, ami nekem elég nagy előny. 

Hozzávalók:
Az alaptészta - ebből kb. 50 kis gombóc jön ki:
  • 1 kg krumpli
  • 1 tojás
  • 1 evőkanál olaj vagy vaj
  • csipet só
  • annyi liszt amennyit felvesz - krumplitól függ olyan 20-30 dkgmal kell számolni

A töltelékhez:
  • áfonyalekvár - annyi kávéskanál, ahány gombócot szeretnél, ha az egész tésztát erre használod, akkor kb. egy üveg (450 gramm)

A forgatáshoz:
  • 20 dkg zsemlemorzsa
  • 1 evőkanál olaj
  • porcukor
A krumplit megfőzzük, lehúzzuk a héját, összetörjük, hagyjuk kihűlni. Amikor már hideg, beledolgozzuk a tojást, olajat, sót és a lisztet, hogy egy rugalmas, de ne kemény tésztát kapjunk.
Egy lábosban vizet forralunk.
Diónyi részeket csipkedünk belőle, kilapítjuk, a közepébe tesszük a lekvárt és jól összecsípjük a szélét, hogy ne folyjon ki. A forrásban lévő vízbe engedjük a gombóckákat, és amikor feljöttek a víz tetejére, akkor még kb. 2 percig főzzük, majd hagyjuk lecsepegni.
A forgatáshoz a zsemlemorzsát átpirítjuk az olajjal egy serpenyőben és beleforgatjuk a gombócokat. Porcukorral megszórva tálaljuk.



Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin