2012. december 31., hétfő

Az alap Sós


Azt mondtam, hogy idén már nem posztolok receptet, de ezt muszáj felvésnem az én kis virtuális receptfüzetembe, mert nagyon bejövős. Ez a recept annyi néven kering az Interneten, hogy nem is tudnám megmondani, hogy honnan ered, én mindenesetre a Desszert szerelem című könyv átlapozásakor futottam bele, de nem vajjal, hanem zsírral készítettem el. Nagyon egyszerű, nagyon gyorsan elkészül és még gyorsabban fogy. Vali szerint viszont akár egy hónapig is eláll, ha sikerül jól elrejteni :)

Ezzel a sós aprósággal szeretnék minden kedves olvasónak Boldog Új Évet kívánni! Jövőre ugyanitt találkozunk :)

Hozzávalók, 2 tepsi sós süteményhez:
  • 20 dkg liszt
  • 20 dkg libazsír
  • 20 dkg sajt - most alap trappistával készült, de el tudom képzelni füstölt sajjtal vagy akár úgy is, hogy mondjuk a sajt fele kéksajt
  • 1 teáskanál só 
  • (1 evőkanál tejföl, ha kell, nekem nem kellett végül)
  • 1 tojássárgája
  • kb 10 dkg napraforgómag

A sütőt előmelegítjük 190 fokra.
A lisztet összedolgozzuk a libazsírral, a sóval és a reszelt sajttal. Nekem ennyi elég is volt, nem morzsolódott szét, de ha nagyon keménynek érzed, akkor adj hozzá egy kis tejfölt - apránként, épp hogy összeálljon. A tésztát fél centi vastagra nyújtjuk, lekenjük a tojássárgájával, megszórjuk a napraforgómaggal. Felszeleteljük kb. ujjnyi darabokra, egy sütőpapírral bélelt tepsibe rendezzük őket - pici helyet hagyjunk, de oldalra elvileg nem nőnek, csak felfelé -, majd a meleg sütőben kb. 20 perc alatt pirosra sütjük.

2 megjegyzés:

Livi írta...

Azóta nálam is elkészült tk tönköly liszttel és füstölt sajttal,tetején dióval... tényleg finom :)
BÚÉK :)

mandy tarragon írta...

Hű, úgy is jó lehet :) BUÉK!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin