2012. december 20., csütörtök

Citromos keksz


Ez a doboz utolsó keksze, a citromos rácsos sütemény helyettesítője. Egy olyan kekszet kerestem, ami sokáig eláll, bírja a gyűrődést, ami az utaztatással jár és még egyszerű és citromos is. Nem volt egyszerű megtalálni, mert amikor beütöttem a googleba, hogy "lemon cookie", akkor szinte az összes úgy kezdte, hogy "lemon cake mix" vagyis citromos torta keverék... Pff. 
De a végén azért megtaláltam EZT a receptet, nagyon elégedett vagyok vele, nézzétek el nekem, hogy nem porcukorba, hanem kristálycukorba forgattam a végén, szerintem így is mutatós.

Holnap teszek fel egy képet a kész dobozról - facebookos követők már láthatták -, és most úgy gondolom, hogy több receptes poszt nem is lesz már idén, jövőre viszont újult erővel találkozunk!

Hozzávalók, kb. 40 darab kekszhez:
  • 1 és 1/2 bögre liszt (1 bögre=2,5 dl)
  • 1/4 teáskanál sütőpor
  • 1 csipet só
  • 1/2 bögre vaj - halandóknak, vagyis nekem: 110 gramm
  • 1 bögre cukor
  •  1 tojás
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 teáskanál citromhéj - biocitromé, vagy lehet venni készen
  • 1/2 teáskanál vaníliakivonat
  • külön tálban: 5 dkg (por)cukor a forgatáshoz

A vajat megolvasztottam, összekevertem a cukorral, majd hagytam kihűlni. Robotgéppel hozzákevertem a citromlevet, citromhéjat, vaníliakivonatot, tojást, majd a sóval és sütőporral elkevert lisztet. A tésztát egy éjszakára a hűtőbe tettem. 
Másnap a sütőt előmelegítettem 190 fokra, a tésztából diónyi golyókat gyúrtam, meghempergettem a cukorban és sütőpapírral bélelt tepsire tettem őket, szellősen, mert nőnek sütés közben!
A meleg sütőben kb. 10-12 perc kellett nekik, akkor jó, amikor a teteje már nem fényes. Kb. 1 percig hagytam hűlni, majd áttettem egy rácsra, hogy teljesen kihűlhessen.

6 megjegyzés:

Murphy írta...

Tesztelve - nyami :) Köszi!

mandy tarragon írta...

Örülök, hogy ízlik :)

Anazar írta...

Ide is jöhet ;-)
Szép ünnepet kívánok!

mandy tarragon írta...

Neked is boldog ünnepeket

Klaudia írta...

Nekünk nem volt itthon citrom, szóval narancsos változatban csináltuk meg, úgyis jobban szeretjük.^^ A nyers tészta illata is már finom volt, most sül a sütőben, az egész konyhát elárasztja a narancs-illat. :)
Köszi a receptet, és kellemes ünnepeket!

mandy tarragon írta...

Hm, naranccsal is biztosan nagyon finom :) Boldog ünnepeket!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin