Mézeskalács szirup


A sütőtökös-minden után most eljött az a szakasza az évnek, amikor mézeskalácsos-mindennel kergetem őrületbe a környezetemet. Ez alól a kávé sem kivétel, nagyon hideg, morcos reggeleken nagyon jól tud esni, ha mézeskalácsos tejeskávéval - puccosabban: gingerbread latte - indítom a napot, vagy csak az egész napos kinti rohangálás után mézeskalácsos kávéval köszöntöm magam hazaéréskor.

Viszont csupa cukor - szirup, sajnos van egy ilyen tulajdonsága -, úgy mértékkel tessék fogyasztani, ha nem akarunk karácsonyig még egy méretet felszedni. 

Hozzávalók, kb 8 kávéhoz elég sziruphoz:

  • 1 bögre víz - 2,5 dl-es bögre
  • 1 bögre cukor
  • 2 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
  • 1 teáskanál melasz* - ha ilyened nincs, akkor dolgozz barna cukorral, ha az sincs, akkor hagyd ki a melaszt
  • 1 teáskanál méz

A mézeskalács fűszert tedd egy kendőbe, de ha nem zavarnak a darabkák, akkor elég a végén átszűrni. A hozzávalókat öntsd egy magas falú edénybe és kevergetve melegítsd, amíg a cukor fel nem olvad. Hűtőben elvileg 2-3 hétig eláll.


* a melasz a cukorfeldolgozás során keletkezik, ettől lesz majd egy érdekes íze a szirupnak, de ha kihagyod, az sem tragédia. Amit én használok az ÍGY néz ki, bioboltokban, angol részlegen a hiperszuperben, Ázsia Bt-nél van, de ha csak erre használnád, akkor soha nem fogy el :)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések