2012. december 19., szerda

Sugarcookie avagy a cukroskorong


Nos, akkor itt az utolsó recept az Egzotikus csókból, de nem az utolsó a sütis dobozból, ugyanis abba még került egy citromos keksz is. Ennek az az oka, hogy eredetileg a könyv végén szerepel egy rácsos citromos sütemény, viszont arról nem gondolom, hogy egyrészt kibírná az utaztatást - az egyik doboz több mint ezer kilométert fog megtenni... -, másrészt szerintem el sem állnak karácsonyig.

Na, de kanyarodjunk vissza ehhez a cukroskoronghoz. Kicsit hülye neve van magyarul, de az angol sugarcookie elég alap süti az angol/amerikai kultúrkörben.  A könyv szerint az a trükk, hogy nem sima sütőport, hanem borkősavat tesznek a tésztába, és ettől lesz egy érdekes, roppanós állaga. Nekem ízlik, de hogy csak azért vegyetek-e borkősavat... hááát, nem tudom :)

Hozzávalók, 20 darabhoz:
  • 10 dkg vaj
  • 7,5 dkg porcukor
  • 4 dkg cukor
  • 1 tojás
  • 1/2 teáskanál vaníliakivonat
  • 1/4 teáskanál szódabikarbóna
  • 1/4 teáskanál borkősav
  • 1 csipet só
  • 15 dkg liszt
  • külön tálban: 2 dkg cukor a forgatáshoz

A vajat megolvaszottam, összekevertem a kétféle cukorral, majd hagytam kihűlni. Robotgéppel beledolgoztam a tojást, a vaníliakivonatot, majd a sóval, szódabikarbónál és borkősavval elkevert lisztet. Az egészet dobozba tettem és hagytam egy éjszakát a hűtőben állni. Kissé hígnak tűnhet, de amint kihűlt, könnyű lesz vele dolgozni.
A sütőt előmelegítjük 190 fokra. A kihűlt tésztából diónyi gombócokat gyúrunk, meghempergetjük a cukorban, kicsit ellapítjuk. A sütőlemezt béleld ki sütőpapírral, a korongokat lazán tedd bele, mert nőni fognak!
Kb. 10-15 perc alatt sülnek meg, akkor jó, ha a tetejük már nem fényes, és az aljuk éppen barnulni kezd. Hagyd a sütőlapon egy percig, majd tedd át rácsra, nehogy a cukor odaragadjon!

2 megjegyzés:

Macus írta...

Ez finom, én is megsütöttem régebben többször is.

mandy tarragon írta...

:)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin