Mákos gombóc


Cukros Kata VKF kiírása arról szólt, hogy alkossunk valamit krumplival. A krumplit én krumplitészta alapanyagként használtam. Ebből az alaptésztából készül a nudli és a gombóc. A mákos gombócot legfinomabban a sváb dédim készítette, amíg még élt, én csak próbálkozok a nyomába érni. Érdemes jó sokat csinálni belőle, mert elfogy. Ha vendégségre csinálod, akkor tessék fogkefét is csomagoltatni a vendégekkel :)

Hozzávalók:

  • 1 kg krumpli
  • 10 evőkanál liszt
  • 1 tojás
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 csipet só
  • 1 doboz barackíz, olyat válassz, ami elég kemény, hogy ne folyjon ki, amikor fő a gombóc
  • 25 dkg darált mák
  • 10 dkg porcukor

A krumplit megfőzzük, még melegen meghámozzuk, összetörjük és hagyjuk kihűlni. Ekkor belekeverjük a sót, olajat, felvert tojást, majd kanalanként elkezdjük adagolni bele a lisztet, amíg szép, egyenletes, kéztől-elváló tésztát nem kapunk. Lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk 1 cm vastagra, 6x6 centiméteres darabokra vágjuk.


A négyzetek közepére teszünk egy kis kanál lekvárt, a négyzet sarkait felhajtjuk, a gombócot alaposan összedolgozzuk, hogy ne folyhasson ki a lekvár. A gombócokat forrásban lévő vízbe helyezzük, megfőzzük. A darált mákot és a porcukrot összekeverjük, a még meleg gombócokat beleforgatjuk.


Tálaláskor szórhatunk rá még a mákos keverékből, adhatunk mellé lekvárt is, de szerintem magában is finom. Villára tűzésnél vigyázni, mert lesből támad a baracklekvár :)
Remélem nektek is tetszik, várok visszajelzéseket, ha sikerült esetleg elkészíteni, kommenteljetek bátran! ;)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések