2009. május 28., csütörtök

Paprikás csirke



"A magyar gasztronómia remeke", így jellemzi kedvenc magyar szakácskönyvem szerzője. Az eredeti recepttől eltértem egy kicsit, mert mi sok szafttal szeretjük, ha az eredeti arányokat szeretnéd tartani, akkor a tejföl fele is elég, illetve ne tegyél hozzá sok vizet.

Hozzávalók, 4 személyre:
  • 2 egész csirkecomb, nagyobb darabokra vágva
  • 1 csirkemellfilé, nagyobb darabokra vágva
  • 2 kanál kacsazsír
  • 2 közepes vöröshagyma
  • 1 evőkanál édesnemes fűszerpaprika
  • 1 paradicsom
  • 1 paprika
  • 1 nagy pohár tejföl
  • 1 evőkanál liszt
  • 2 dl főzőtejszín

A kacsazsírt - igen, azt, zsírt - felmelegítjük. A hagymát apróra vágjuk és aranybarnára pirítjuk a kacsazsírban.


Ekkor hozzákeverjük a fűszerpaprikát, gyorsan összeforgatjuk, majd felöntjük vízzel, sózzuk és zsírjára sütjük - addig forralod, amíg szinte el nem fogy a víz -, majd belehelyezzük a csirkét felöntjük egy kicsi vízzel, és fedő alatt pároljuk.


Akkor lesz szép sűrű, egyenletes a szaft, ha folyamatosan adod hozzá a vizet, kis adagokban, és mindig csak annyit, hogy ne égjen le. A recept szerint "inkább pörkölődnie kell, mint főni". Közben hozzáadjuk a nagyobb darabokra vágott paradicsomot és paprikát.


Amikor a hús megpuhult, kivesszük a darabokat egy tányérra, és félretesszük. A visszamaradt levet felöntjük vízzel - annyit önts hozzá, amennyi szaftot szeretnél -, majd a tejfölt alaposan kikeverjük a liszttel és behabarjuk vele a levet.

Amikor felforrt, akkor átszűrjük, az átszűrt levet újraforraljuk, elkeverjük tejszínnel, visszatesszük bele a húsdarabokat.
Nokedliszaggató hiányában, mi most éppen kagylótésztával ettük :)

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin