Svéd mandulatorta

Nem IKEA specifikus, viszont egy igazi svéd szakácskönyvből van :) Meséltem már Csilláról a kávés csuporkám kapcsán, most pedig elkészült a gyönyörű és garantáltam egyedi tortatálam. Annyira csodás lett, el sem tudok képzelni ennél szebbet a világon. Ráadásul vasárnap kimentünk a vásárba és sikerült hozzá túrnom egy színben hozzáillő tortalapátot is. Szerencsés csillagzat alatt születtem, mit mondjak. A tál gyönyörű zöld színben pompázik, a tetejét pedig nyomott virágminta díszíti. Csodás, csodás, csodás, erről nem nyitok vitát.

Mivel Csilla Svédországból származik, megkérdeztem, hogy tud-e valami jó mandulatorta receptet. Kiinduló segítségként annyit tudtam mondani, hogy szerintem nincs benne liszt, csak valami tojásfehérjés-mandulás-cukros dolog lehet, vajkrémmel. Az egyik szakácskönyvében meg is találtuk, amit kerestem. Egyetlen bökkenő volt csupán: a recept mandulamasszát követelt meg, úgyhogy ezt is ki kellett keresnünk. Csilla azt mondta, hogy ez olyas valami, amit Svédországban bárhol lehet venni a boltban, de házilag sem nehéz elkészíteni. A nagy különbség a marcipánhoz képest, hogy ehhez nem hevítik fel a cukrot szirupnak, hanem csak "szárazon" darálják össze a mandulát és a cukrot, esetleg egy kis vizet is lehet hozzá adni, de arra most nem volt szükség.



Maga a torta nagyon finom, borzasztóan mandulás és vajas, ha esetleg nincs ötleted karácsonyi desszertnek, hát ez is biztosan megállja a helyét.


Hozzávalók, 26 cm-es tortához:
  • 25 dkg mandula
  • 25 dkg cukor
  • 4 tojás fehérje
  • 1 csipet só
  • 30 dkg vaj
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 dl víz
  • 10 dkg porcukor - lehet több is, attól függ mennyire szereted édesen
  • 2 tojás sárgájája
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 5 dkg vágott mandula


A mandulát leforrázzuk, pár percig állni hagyjuk, majd lehúzzuk a barna héját. A mandulát megszárogatjuk, majd összedaráljuk a cukorral, amíg ragacsos morzsa nem lesz. A tojásfehérjét felverjük egy csipet sóval, jó keményre, majd beleforgatjuk a cukros-mandulás keveréket. A sütőpapírra rajzolunk egy 26 cm-es kört és megfordítjuk és eloszlatjuk rajta a tészta felét. A fordításra azért van szükség, hogy ne a grafitot együk meg :)
175 fokos sütőben kb. 15 perc kell neki. Vegyük ki óvatosan, majd hagyjuk teljesen kihűlni. Süssük meg a másik lapot is.



A krémhez két evőkanál vajat és a vizet összeolvasztjuk, beleszórjuk a lisztet és kevergetve addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Ekkor lehúzzuk a tűzről, hagyjuk kicsit hűlni, majd belekeverjük a tojássárgáját. Ha ügyesek vagyunk, és nem tűzforró a mártás, akkor a tojás nem kicsapódik, hanem egy sűrű, sárga krémet kapunk. Tegyük el hűlni.



A maradék vajat keverjük habosra a cukorral és a vaníliakivonattal, majd csurgassuk bele a tojásos krémet, és jól keverjük ki. Ellenőrizzük, hogy elég édes-e, ha nem, akkor nyugodtan tegyünk bele még cukrot.
A krém felét kenjük az egyik tortalapra, borítsuk be a másikkal, és kenjük rá a maradék krémet úgy, hogy az oldalára is jusson. Én kis hullámokat próbáltam bele rakni, mert tetszik a rusztikus kinézet.
A vágott mandulát egy forró serpenyőben szárazon pirítsuk meg, hagyjuk kihűlni, végül szórjuk a tortára.

Megjegyzések

Chef Viki üzenete…
Tetszik :-)

A gyönyörűséges tortatálad is!!!
Excuseme! üzenete…
Bocs, a krémnél egy kicsit összezavarodtam:
"A krémhez a vajat és a vizet összeolvasztjuk, beleszórjuk a lisztet és kevergetve addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik." - "A vajat keverjük habosra a cukorral és a vaníliakivonattal, majd csurgassuk bele a tojásos krémet,"
Segítesz?
Köszönöm!
mandy tarragon üzenete…
Chef Viki: Köszi :))

Excuseme!: persze. Mindjárt kijavítom a receptben is, de ide is beírom: 2 kanál vajat olvasztuk a vízzel, a többit kikeverjük a cukorral :)
Bianka üzenete…
Fenséges, nagyon guszta
Névtelen üzenete…
Jajj te...még jó, hogy belaktam, különben most nekiesnék ennek :D
Babett üzenete…
Mennyire hasonlít az Ikeásra? Csak mert én azt annyira szeretem... :)
mandy tarragon üzenete…
Bianka: Köszi :)

araniel: mi csipegettük, mert elég tömény :)))

Babett: a krém az szinte olyan - kicsit tojásosabb az íze, gondolom a boltihoz tojásport használnak -, a tészta is majdnem, de most még nem tudom merre kellene tovább menni.
Névtelen üzenete…
en egy amerikai csaladnak keszitettem el es nagyon izlett. Koszonom a receptet.
mandy tarragon üzenete…
Örülök, hogy ízlett :)

Népszerű bejegyzések