Lucanapi sajtos pogácsa


Ma rendes Luca-napot rendeztem magamnak. Ez az előnye annak, ha hétvégére esik, nem igaz? A héten meséltem a barátaimnak, hogy eszembe jutott, hogy kiskoromban a mami megengedte, hogy én rejtsem el a fillért a fóliába, aztán meg beledobjam a tésztás tálba. Mindenki bután nézett rám, hogy értik a pogácsát, de hogy ebbe minek a fillér és miért Luca napkor kell sütni, na azt nem. Szóval, nálunk, ez szokás. Beteszünk egy kis pénzt a tésztába, aztán kiszaggatjuk, és aki megtalálja a kész pogácsában, annak jövőre nagyon gazdag éve lesz. Logikus, nem?


Vetettem búzát is, ehhez találtam egy széles, nem túl magas üvegedényt, szerintem gyönyörű lesz benne a búzafű, akkor kikel, nagyon csinos lesz az ünnepi asztalon. 

A pogácsa recept alapját Limarától vettem, mivel nem találtam meg a kerek kiszúrót, poharam pedig nincs ilyen kicsi, egy kicsit ünnepibb köntöst kapott a pogácsa. Szerintem így sem rossz. 

Hozzávalók, 3 tepsinyi pogácsához:
  • 60 dkg liszt
  • 1 evőkanál só
  • 25 dkg vaj
  • 25 dkg reszelt sajt
  • 1 zacskó porélesztő
  • fél dl író
  • 1,5-2 dl tejföl
  • 1 tojás
A tetejére:
  • 1 felvert tojás
  • 5 dkg reszelt sajt

A tészta összetevőit összegyúrtam, hagytam kelni 2 órát. Ujjnyi vastagra nyújtottam, berácsoztam a tetejét, megkentem tojással, megsajtoztam, aztán kiszaggattam. Amíg a sütő 200 fokra melegedett, addig hagytam kelni, aztán a forró sütőben 15-20 perc alatt aranybarnára sütöttem.
 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések