Sajtos puffancs
El vagyok kicsit havazva, bocsánat, régi munkából kiléptem, új helyre be, kicsit felborult most az időbeosztásnak csúfolt káosz, amiben eddig éltem :) Hamarosan visszarázódom, kicsit még legyetek türelmesek. Viszont hoztam egy "régi" receptet, utoljára talán 1 hónapja csináltam, annak idején még Fűszeres Eszter ihletett meg, én kicsit változtattam rajta :)
Hozzávalók, kb 12 puffancshoz:
Először is égetett tésztát készítünk, a profiterole-hoz hasonló módon: a vajat a vízben felolvasztjuk, hozzákeverjük a lisztet és addig keverjük, amíg egy kis színt kap. Sózzuk, borsozzuk, szerecsendiózzuk. A tojásokat egyesével felverjük és a lisztes keverékhez adjuk, simára keverjük. Javaslom ehhez a kézi elektromos habverőt, ha van, akkor a dagasztó karokkal ;)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgyVkE6FnVbb8WCMqdfEa0TfQOUxxOAFv6pxk5zkrVZpfkOH2DWxtyBEbrDlgnaPzkzq_R90V5jqvnRV9gVfx8TSLGeI6rTMX9ob5G1prfSveznP_nq7LOcnactMOXDYVzZQJ5bYVg8jare/s320/DSC_0027.JPG)
Ha nagyon szépeket szeretnénk, akkor nyomózsákkal kis kupacokat csinálunk a sütőpapírral bélelt sütőlemezre. Ha nem, akkor bevizezett teáskanalakkal is menni fog. A kupacokat locsolgassuk meg vízzel, majd előmelegített sütőben, először 200 fokon 20 percig, majd 160 fokon 15 percig sütjük. Figyelj rá oda: először magas hőfokon azt szeretnénk, hogy felfújódjanak a gombócok, ha kérgesedni kezdenek, akkor kapcsold lejjebb a sütőt.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh3GREaSiiou1etsL7iiI8Pevn2GHDAazGgfnzd8Fkz0TAohOxgSILr6PV6BSxYbUwxYV2DS7F8eRoDWhBGtumioAr4CDl68DTjpp3RyjHsm0FREpx6APYQ7OxBAsdSKqwqktv6CF9OLTs6/s320/DSC_0033.JPG)
Miközben sülnek, elkészítjük a tölteléket: a fokhagymát lereszeljük és összekeverjük a többi összetevővel. A kisült gombócokat hagyjuk kihűlni, majd kettévágjuk és megtöltjük a sajtos krémmel.
Hozzávalók, kb 12 puffancshoz:
- 1 dl forró víz
- 10 dkg liszt
- 5 dkg vaj
- só
- bors
- szerecsendió
- 3 tojás
- 1 nagy gerezd fokhagyma (ha gyerekkel számolsz, akkor ezt inkább hagyd ki)
- 1 doboz natúr krémsajt (20 dkg)
- 10 dkg reszelt füstölt sajt
- só
- bors
- kurkuma
- pirospaprika
- (A fűszereket úgy válogasd, ahogy épp van otthon vagy neked tetszik :) )
Először is égetett tésztát készítünk, a profiterole-hoz hasonló módon: a vajat a vízben felolvasztjuk, hozzákeverjük a lisztet és addig keverjük, amíg egy kis színt kap. Sózzuk, borsozzuk, szerecsendiózzuk. A tojásokat egyesével felverjük és a lisztes keverékhez adjuk, simára keverjük. Javaslom ehhez a kézi elektromos habverőt, ha van, akkor a dagasztó karokkal ;)
Ha nagyon szépeket szeretnénk, akkor nyomózsákkal kis kupacokat csinálunk a sütőpapírral bélelt sütőlemezre. Ha nem, akkor bevizezett teáskanalakkal is menni fog. A kupacokat locsolgassuk meg vízzel, majd előmelegített sütőben, először 200 fokon 20 percig, majd 160 fokon 15 percig sütjük. Figyelj rá oda: először magas hőfokon azt szeretnénk, hogy felfújódjanak a gombócok, ha kérgesedni kezdenek, akkor kapcsold lejjebb a sütőt.
Miközben sülnek, elkészítjük a tölteléket: a fokhagymát lereszeljük és összekeverjük a többi összetevővel. A kisült gombócokat hagyjuk kihűlni, majd kettévágjuk és megtöltjük a sajtos krémmel.
Megjegyzések