2009. július 22., szerda

Sajtos puffancs



El vagyok kicsit havazva, bocsánat, régi munkából kiléptem, új helyre be, kicsit felborult most az időbeosztásnak csúfolt káosz, amiben eddig éltem :) Hamarosan visszarázódom, kicsit még legyetek türelmesek. Viszont hoztam egy "régi" receptet, utoljára talán 1 hónapja csináltam, annak idején még Fűszeres Eszter ihletett meg, én kicsit változtattam rajta :)

Hozzávalók, kb 12 puffancshoz:
  • 1 dl forró víz
  • 10 dkg liszt
  • 5 dkg vaj
  • bors
  • szerecsendió
  • 3 tojás
A töltelékhez:
  • 1 nagy gerezd fokhagyma (ha gyerekkel számolsz, akkor ezt inkább hagyd ki)
  • 1 doboz natúr krémsajt (20 dkg)
  • 10 dkg reszelt füstölt sajt
  • bors
  • kurkuma
  • pirospaprika
  • (A fűszereket úgy válogasd, ahogy épp van otthon vagy neked tetszik :) )
Ezen kívül: sütőpapír

Először is égetett tésztát készítünk, a profiterole-hoz hasonló módon: a vajat a vízben felolvasztjuk, hozzákeverjük a lisztet és addig keverjük, amíg egy kis színt kap. Sózzuk, borsozzuk, szerecsendiózzuk. A tojásokat egyesével felverjük és a lisztes keverékhez adjuk, simára keverjük. Javaslom ehhez a kézi elektromos habverőt, ha van, akkor a dagasztó karokkal ;)


Ha nagyon szépeket szeretnénk, akkor nyomózsákkal kis kupacokat csinálunk a sütőpapírral bélelt sütőlemezre. Ha nem, akkor bevizezett teáskanalakkal is menni fog. A kupacokat locsolgassuk meg vízzel, majd előmelegített sütőben, először 200 fokon 20 percig, majd 160 fokon 15 percig sütjük. Figyelj rá oda: először magas hőfokon azt szeretnénk, hogy felfújódjanak a gombócok, ha kérgesedni kezdenek, akkor kapcsold lejjebb a sütőt.


Miközben sülnek, elkészítjük a tölteléket: a fokhagymát lereszeljük és összekeverjük a többi összetevővel. A kisült gombócokat hagyjuk kihűlni, majd kettévágjuk és megtöltjük a sajtos krémmel.

3 megjegyzés:

Yasmine írta...

Nagyon-nagyon szeretem a sajtos puffancsot. A borsólevesem mellé kaphatok egy pár szemet? Vagy elfogyott? Nem csodálkoznék, ha lemaradtam volna róla.Istenien néz ki!! :-))

mandy tarragon írta...

Tudod, orultem, hogy a fotozas idejere sikerult oket megmenteni :D

szepyke írta...

Ezt én is nagyon szeretem!:D

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin